Uspješan početak uvođenja eura u Litvaniji


Sa 1. januarom 2015. godine, Litvanija je uvela euro kao službenu valutu, a proces prelaska teče po planu i bez poteškoća. Ranija nacionalna valuta litas će se ukinuti u prijelaznom periodu od dvije sedmice tokom koje će obje valute u opticaju imati zakonski status platežnog sredstva u Litvaniji. Do subote 3. januara, 89% kupaca je po naplati dobivalo ostatak novca u eurima. Veći problemi nisu zabilježeni u bankama niti u sektoru maloprodaje.

Prema nedavnom istraživanju Komisije [1], veliki dio Litvanaca već je raspolagao gotovinom u eurima i prije samog prelaska, i to 44% je imalo eurske novčanice, a 46% kovanice, obično preostale nakon putovanja u inostranstvo, ali u brojnim slučajevima također i nakon razmjene u bankama ili poštanskim uredima u Litvaniji ili je riječ o kovanicama iz početnih paketa za upoznavanje sa kombinacijama svih apoena. Dostatna opskrba eurskom gotovinom prije zakazanog uvođenja eura doprinosi jednostavnijem prelasku na novu valutu u gotovinskom platnom prometu.

Promjena na bankomatima je protekla bez problema i gotovo svi bankomati su distribuirali novčanice od prvog sata sa 1. januarom. Nadalje, četrdesetak poslovnica komercijalnih banaka i novčanih ureda Centralne banke Litvanije u Vilniusu i Kaunasu otvorene su za gotovinske usluge od četvrtka, 1. januara. Platne kartice i terminali za plaćanje karticama na prodajnim mjestima su jednako uspješno prešli na eursku valutu u vrijeme otvaranja trgovina u petak, 2. januara. Nadalje, 161 poslovnica banaka i 188 poštanskih ureda otvoreno je za gotovinske usluge u subotu, 3. januara.

Prema najnovijem istraživanju Komisije [2], na dan 3. januara, 59% gotovinskih plaćanja u trgovinama je ipak izvršeno samo u litvanskim litasima (smanjenje u odnosu na 84% dana 2. januara), a kako bi se stara valuta iskoristila u trgovinama umjesto odlaska u banku radi zamjene. Međutim, 36% anketiranih su već vršili plaćanja isključivo u eurima, što je vrlo visoka brojka u usporedbi s prethodnim prelascima na euro.

Komercijalne banke su unaprijed dobile eurske novčanice i kovanice od Banke Litvanije, a zauzvrat su osigurali gotovinu u eurima za trgovine i druge poslovne subjekte, kako bi oni mogli obavljati plaćanja i isplaćivati ostatak u eurima već od prvog dana prelaska. Uspješno osiguranje gotovine omogućilo je velikom broju trgovaca da isplaćuju ostatak novca isključivo u eurima. Tokom trećeg dana od prelaska, 89% kupaca su po naplati dobivali ostatak novca u eurima, što je važno kako bi se ranija valuta što prije mogla povući iz opticaja.

Nakon prva dva dana sa novom valutom, 25% ispitanika navodi da već sada u novčaniku imaju isključivo ili uglavnom eurske novčanice.
Zahvaljujući pažljivim pripremama, početak prelaska je uspješan. Do sada nije bilo većih problema, a banke i trgovci su uglavnom dobro radili u prvim danima prelaska.

Više informacija dostupno na sljedećoj adresi:
http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/communication/polls/index_en.htm
Internet stranica vezano za prelazak Litvanije na euro: http://euras.lt/en

Više informacija o euru dostupno na sljedećoj adresi: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_en.htm
[1] Flash Eurobarometer 409 pitanja od 29/30. decembra 2014. godine
[2] Flash Eurobarometer 410 pitanja od 2/3. januara 2015. godine


Europa.ba