Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama, 25. novembar 2014. godine

Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnost i potpredsjednica Komisije, Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost i Neven Mimica, povjerenik za međunarodnu saradnju i razvoj dali su sljedeću zajedničku izjavu:

Diskriminacija i nasilje nad ženama i dalje su prisutni širom svijeta, u svim društvima i regijama. Žene su izložene maltretiranju, silovanjima, sakaćenjima, premlaćivanjima ili ubistvima, čak i u vlastitim domovima. U EU, jedna od tri žene pretrpjela je fizičko ili seksualno nasilje od navršene 15 godine. Izvan EU, djevojčicama je onemogućeno da pohađaju školu ili su prisiljene na brak, dok seksualno nasilje i dalje ostaje žalosna i široko korištena taktika ratovanja. Žene borci za ljudska prava su izložene prijetnjama i napadima dok rade svoj posao.

Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama je temeljni stup u poštivanju ljudskih i temeljnih prava i ostaje jedan od unutrašnjih i vanjskih prioriteta za EU. Prije godinu dana, Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanja usvojili su zajedničko Priopćenje o eliminaciji sakaćenja ženskih genitalija, te smo nastavili naše napore u toj oblasti. EU finansira projekte koji promoviraju društvene promjene i sprečavaju ovakve prakse, a također i pružaju podršku žrtvama i djeluju zajedno s članovima zajednice u kojima su ovakve prakse prisutne na zagovaranju promjene stavova.

Ove godine obilježava se stupanje na snagu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska Konvencija), koja predstavlja vrlo važan instrument za učinkovitu borbu protiv nasilja nad ženama na nacionalnoj i europskoj razini.

Svijet će uskoro obilježiti 20. obljetnicu Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje, te 15. godišnjicu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 1325 o doprinosu žena miru i sigurnosti. Mi ćemo izvršiti pregled ostvarenog napretka u provedbi ovih važnih instrumenata i razmotriti dalje djelovanje.

Tokom 2015. godine, Europska komisija će izraditi novi plan razvoja za naredne godine. Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena, eliminacija svih oblika nasilja nad svim ženama i djevojkama, te eliminacija svih štetnih praksi predstavljaju preduslov za iskorjenjivanje siromaštva i održiv razvoja. EU podržava rodnu ravnopravnost kao samostalni cilj i njegovo uvrštavanje u okvir politika nakon 2015. godine za smanjenje siromaštva i održiv razvoj.

Oštro osuđujemo sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama. Od danas pa do Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, sve Delegacije EU-a širom svijeta također će se pridružiti pozivu za djelovanje u okviru međunarodne kampanje generalnog sekretara UN-a pod nazivom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i podizanju svijesti o ovom problemu.

Europa.ba