Regionalna konferencija o temeljnim pravima u Tirani, Albanija

Na kraju konferencije na temu „Temeljna prava, nediskriminacija i zaštita ranjivih grupa, uključujući LGBTI“, koja je održana u Albaniji od 20. do 21. novembra 2014. godine, prisutni članovi Europskog parlamenta, talijanskog predsjedanja Vijećem EU-a i Europske komisije izdali su sljedeće saopštenje:

„Ova konferencija je pokazala da su zemlje u procesu proširenja uspostavile ključne elemente zakonskog i političkog okvira za temeljna prava i nediskriminaciju. Unatoč tome, ranjivim grupama, uključujući LGBTI građane, često prijeti opasnosti od diskriminacije, marginalizacije ili čak nasilja.

Podstičemo vlade i političke lidere u regiji da pokažu svoju predanost osiguravanju prihvaćanja i slobodnog učešća u društvu za sve manjine i ranjive grupe. Također trebaju osigurati da je diskriminacija na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta zakonom zabranjena i da pripadnici manjina mogu ravnopravno ostvarivati svoja prava. Potrebno je izbjegavati neujednačenost u prepoznatim oblicima diskriminacije ili tzv. „hijerarhiju osnova diskriminacije“ i posvetiti pažnju višestrukim oblicima diskriminacije. Konačno, potrebni su kontinuirani napori u provedbi i izvršenju relevantnih zakona i propisa, kako bi se usvojile postojeće reforme i radilo na promjeni društvenih stavova od predrasuda, pa čak i neprijateljstva, do poštivanja i prihvaćanja.“

Pročitajte zaključke sa konferencije ovdje: http://archive.europa.ba/Download.aspx?id=1573&lang=BS

Europa.ba