U pravcu Programa rada za novi početak za Europu

Junckerova Komisija zalaže se za vraćanje povjerenja građana tako što će pokazati da EU može odgovoriti na velike izazove s kojima se suočavaju europske privrede i društva. Prvi korak u tom smislu je utvrđivanje pravih prioriteta u okviru Programa rada Komisije za 2015. godinu. Danas je inicirana izrada Programa rada kojom prilikom je prvi potpredsjednik Frans Timmermans pokrenuo proces rasprave unutar Kolegija i Europskog parlamenta, te po prvi puta i država članica u Vijeću.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je istakao: „Ljudi diljem EU-a nam govore da žele promjene. Žele da se Europa više fokusira na oblasti u kojima može pomoći u rješavanju velikih problema poput radnih mjesta, rasta i pravednosti u našim društvima. Građani žele da im Europa unaprijedi, a ne da se miješa u njihove živote. Poslovni subjekti žele od Europe da im poboljšala konkurentnost, umjesto da ih opterećuje prevelikom birokracijom. Ova Komisija se zalaže za novi početak uz bolju prioritetizaciju u onome što radimo i unaprjeđenje samog rada. Naš prvi Program rada će se usredotočiti na ograničeni set konkretnih inicijativa koje mogu osigurati pozitivne promjene za građane. I po prvi puta ćemo raditi u dijalogu s Europskim parlamentom i državama članicama u izgradnji podrške našem programu jer su prijedlozi korisni samo ako su usvojeni, prihvaćeni i adekvatno provedeni na terenu.“

Program rada Komisije će pretočiti deset tačaka iz Političkih smjernica, odnosno političkog ugovora Junckerove komisije i Europskog parlamenta, te Strateški plan Unije u vrijeme promjena Europskog vijeća u konkretne rezultate.


Naredni koraci

Za nadzor procesa pripreme Programa rada za 2015. godinu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ovlastio je prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa, zaduženog za bolju regulativu, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima.

Prvi potpredsjednik Timmermans će voditi razgovore o pravcima djelovanja Europskog parlamenta u kontekstu strukturiranog dijaloga koji je predviđen Okvirnim sporazumom. Po prvi puta, Komisija će o tome razgovarati s državama članicama u Vijeću za opće poslove. Predsjednik Juncker i prvi potpredsjednik Timmermans su danas uputili dopis predsjednicima Europskog parlamenta i Vijeća za pokretanje rasprave. Ove izmjene imaju za cilj stvaranje zajedničkog osjećaja prioriteta kod svih institucija i učinkovitiju realizaciju u oblastima gdje građani očekuju djelovanje Europe.

Cilj je usvojiti Program rada za 2015. godinu do sredine decembra.

Nakon što Program rada bude usvojen, Komisija će blisko sarađivati s Europskim parlamentom i Vijećem, kao i zainteresiranim akterima, uključujući i nacionalne parlamente kako bi se najavljene inicijative podržale i realizirale u cilju osiguranja opipljivih rezultata za europske građane.

Europa.ba