Komesari Hahn i Damanaki pozdravljaju podršku evropskih lidera EU Strategiji za jadransko-jonski region

Evropska komisija pozdravlja današnju podršku evropskih lidera novoj EU Strategiji za jadransko-jonski region (EUSAIR).  Današnja odluka Evropskog  vijeća daje zeleno svjetlo Strategiji koju je Evropska komisija predložila prošloga juna (IP/14/690).
Pripreme za realizaciju Strategije su već u toku s ciljem promoviranja prosperiteta i rasta u regiji, unaprjeđenja njene atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti. S obzirom da obuhvaća četiri zemlje Zapadnog Balkana, Strategija će također imati i važnu ulogu njihovog približavanja EU.

Strategija se odnosi na četiri zemlje članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija), zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom. Zemlje koje nisu članice EU su ravnopravni partneri u vođenju i implementaciji Strategije. Organizacije koje predstavljaju civilno društvo i privatne kompanije su također uključene u konkretne aktivnosti i projekte u okviru nove strategije.

Johannes Hahn, komesar za regionalnu politiku, komentirao je: “Današnja podrška EU jadransko-jonskoj strategiji je važan korak. Cilj je da zajedno rješavamo zajedničke probleme i maksimalno ostvarimo prilike koje dijelimo sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu.  Sada je odgovornost na zemljama, regijama i akterima na terenu u jadransko-jonskom području da rade zajedno kako bi ovu strategiju pretvorili u rezultate. Rad na tome bi trebao početi što je prije moguće. Uspjeh u jadransko-jonskoj regiji će dati doprinos prosperitetu i sigurnosti Evrope u cjelini.“

Maria Damanaki, komesar za pomorstvo i ribarstvo, komentirala je: „Sa ovom Strategijom, zemlje jadransko-jonske regije dobile su priliku da krenu naprijed nakon krize i da cijelu regiju vrate na put budućeg održivog prosperiteta. Naša strategija Plavog rasta je već pokazala da mora i okeani imaju potencijal da generiraju ogroman ekonomski rast i prijeko potrebna radna mjesta. Uvjerena sam da će ova makro-regionalna strategija poslužiti kao model za buduće inicijative u morskom basenu i da će je sa zanimanjem pratiti mediteranske zemlje.“

Obuhvaćajući nekih 70 miliona stanovnika, EU strategija za jadransko-jonski region otvara put za bližu suradnju među zemljama članicama u četiri ključna područja: 1) plavi rast; 2) povezivanje regije; 3) kvaliteta okoliša; i 4) održivi turizam.

Nadograđujući se na iskustva postojećih makro-regionalnih strategija: EU Strategije za baltičke zemlje i EU Strategije za dunavsku regiju, EUSAIR nudi okvir za mobiliziranje i usklađivanje postojećih EU, pret-pristupnih i nacionalnih instrumenata financiranja sa zajednički utvrđenim strateškim ciljevima.

Zemlje učesnice trenutno rade na identificiranju nacionalnih i sektorskih koordinatora koji će biti odgovorni za implementaciju Strategije na nacionalnom i makro-regionalnom nivou.  Konferencija na kojoj je Strategija predstavljena i pokrenuta, a koju organizira Italija kao predsjedavajuća Vijeća, u suradnji sa Evropskom komisijom, održat će se u Briselu 18. novembra.

Dopunske informacije

Komisija je 17. juna 2014. g. usvojila Komunikaciju o EU Strategiji za jadransko-jonsku regiju, zajedno sa Akcionim planom. Nova Strategija sadrži Pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more, koju je Komisija usvojila 30. novembra 2012.

Od septembra do decembra 2013. g. održane su konsultacije sa širokim spektrom aktera iz zemalja ove regije o sadržaju Akcionog plana Strategije. Generalna direkcija Evropske komisije o regionalnoj i urbanoj politici je također održala javnu diskusiju o Strategiji. Konsultacije su zaključene Konferencijom aktera na visokom nivou koja je održana u Ateni, 6. i 7. februara, a zajednički su je organizirali Grčka, kao predsjedavajuća Vijeća, i Evropska komisija.

Evropsko vijeće je također pozvalo Komisiju da u suradnji sa zemljama-članicama izradi EU Strategiju za Alpski region (EU Strategy for the Alpine Region – EUSALP) do juna 2015. U ovu aktivnost bi se trebale uključiti Austrija, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija, Lihtenštajn i Švicarska, koje čine nekih 48 regija i obuhvaćaju 70 miliona ljudi.  Konferencija aktera je planirana za 1. i 2. decembar, i na njoj će se zaključiti proces konsultacija. Komisija će prezentirati predloženu Komunikaciju i Akcioni plan do juna 2015.

Više informacija:

EU
Strategija za jadranski i jonski region

Brošura: Za prosperitetan i integriran jadranski
i jonski region

Pitanja i odgovori o EU strategiji za
jadransko-jonski region

 

Europa.ba