Izjava predsjednika Barrosa nakon prvog dana Europskog vijeća 23/24. oktobra 2014. godine

Dobra večer,

Veliko mi je zadovoljstvo da su odobreni ambiciozni prijedlozi Europske komisije za smanjenje najmanje 40% emisija stakleničkih plinova. Kada smo u januaru predstavljali našu strategiju, mnogi su rekli da je to pogrešna stvar u pogrešnom trenutku. Večeras smo onima koji su sumnjali pokazali da su u krivu. Imamo odobrenje i imamo jednoglasnu podršku Europskog vijeća za ovaj izrazito ambiciozni cilj.

Ovaj  paket za 2030. godinu je jako dobra vijest u našoj borbi protiv klimatskih promjena. Niti jedan akter na svijetu nije ambiciozan poput Europske unije kada je u pitanju smanjenje emisije stakleničkih plinova. Doista, dokaz ambicioznosti je da sada idemo od cilja smanjenja za 20% do 2020. godine u odnosu na 1990. godinu na cilj od 40% do 2030. godine, tako da time udvostručujemo napore. Dakle, ovo je uistinu ambiciozan, ali i ostvariv cilj.

To je također dobro za konkurentnost Europe jer nas drži na putu ka privredi s niskom razinom ugljika i ekološkim rastom, uz nužnu finansijsku podršku i solidarnost. Ekonomska argumentacija za borbu protiv klimatskih promjena je jasna. Nedjelovanje je dugoročno daleko skuplje.

Ovaj sporazum je također važan za našu energetsku sigurnost. Smanjenjem naše emisije, povećanjem obnovljivih izvora energije za najmanje 27% i uštedama energije smanjujemo našu ovisnost o uvozu fosilnih goriva od nestabilnih ili nepouzdanih dobavljača. Iz navedenog razloga ćemo također ubrzati stratešku energetsku infrastrukturu i interkonekcije, tako da možemo imati istinsko unutarnje energetsko tržište. Također sam sretan što je potvrđen prijedlog Komisije za porast od 15% do 2030. godine za interkonekcije. Ovakva fizička infrastruktura je od ključne važnosti za stvarno funkcionisanje unutarnjeg tržišta.

Današnji Sporazum osigurava Europi vodeće mjesto u međunarodnim klimatskim pregovorima uoči samita u Parizu naredne godine te predstojećeg sastanka u Limi. Postavili smo primjer koji drugi trebaju slijediti. Na Europu otpada tek 11% globalnih emisija, tako da trebamo i sve druge da urade svoj dio posla. Predstavljao sam Europsku uniju na samitu o klimatskim promjenama u organizaciji generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona u septembru u New Yorku za vrijeme održavanja Generalne skupštine i mogu vam reći da je ovakvo vodstvo iz Europske unije željno iščekivao i generalni sekretar, ali i sve one progresivne snage koje žele vidjeti istinsku globalnu predanost u spašavanju naše planete. Dakle, ovim će se postaviti vrlo visoki standardi, a nadam se i potaknuti drugi u pravom smjeru, jer nam je potrebno da se velike ekonomije pridruže Europskoj uniji u ovim ambicioznim obavezama.

Današnji sporazum temelji se na paketu do 2020. godine koji je usvojen u mom prvom mandatu, a sada se u potpunosti provodi. Spomenuo sam da je u to vrijeme bilo mnogo onih koji su govorili da je to nemoguće i da je to previše, da je pretjerano. Realnost je da su energetski i klimatski paketi koji su predloženi i usvojeni u 2007. godini u prvom mandatu sada na pravom putu. Nadam se da ćemo ostvariti sve ciljeve. Dakle, prema našim procjenama, ispuniti ćemo tri cilja koja su bila predstavljena. Tako da sam sretan zbog toga i iznimno zadovoljan što smo uspjeli pokazati još i veću razinu ambicija za 2030. godinu.

Integrirane klimatska i energetska politika bile su crvena ili možda je bolje reći, zelena nit tokom moje decenije mandata. Stoga sam i sretan što smo mogli sve ovo i zaključiti danas. Također želim uputiti pohvale predsjedniku Europskog vijeća jer nije bilo lako osigurati jedinstvenu podršku. Danas smo u mogućnosti dobiti ono što je predsjednik Europskog vijeća na početku našeg susreta opisao kao najbolji mogući dar.

Mislim da Europska unija sada može biti sretna što smo promijenili prirodu diskusije i promijenili stvarnost na terenu. Naravno, sada treba uslijediti još rada tako da u Parizu naredne godine možemo vidjeti značajni napredak.

Što se tiče ebole, zabrinjavajuće brojke govore same za sebe – zaraženo je 10, 000 ljudi. Polovica od njih su umrli. Epidemija je daleko od toga da je pod kontrolom i moramo osnažiti naše aktivnosti.

Nadalje, vezano za rad Komisije, naša reakcija je uslijedila brzo. Odmah smo mobilizirali 180 miliona eura i aktivirali naš vanredni centar za hitno djelovanje kako bi koordinirali dostavu medicinske pomoći i stručnosti. Pomogli smo u iznalaženju rješenja za brzu evakuaciju teško oboljelih humanitarnih radnika.

Danas smo imali jako dobru diskusiju i nadam se da sutra možemo objaviti konkretne preuzete obaveze i obećanja naših zemalja članica. U sklopu ovih kontinuiranih napora, Komisija je danas objavila 24,4 miliona eura hitne pomoć za istraživanje u oblasti zaštite zdravstvenih radnika, liječenja oboljelih i sprječavanje dalje zaraze, odnosno ulaganja u istraživanja za cjepivo.

Riječ je o višestrukoj prijetnji koja zahtijeva koordinirani odgovor. Također sam zadovoljan što je Europsko vijeće u diskusiji o koordinatoru odlučilo povjeriti taj zadatak povjereniku koji će biti član nove Komisije.

Razmatrali smo i druga važna pitanja, ali mislim da je predsjednik Europskog vijeća već predstavio vrlo opsežne zaključke vezano za klimatska pitanja, koje neću sada ponavljati. Samo ću istaknuti nešto što možda nije svako primijetio. Današnja večera je započela s pivom. Predsjednik Van Rompuy je rekao da je to najbolje pivo na svijetu, dakle, naravno da je iz Belgije. I nakon toga je posluženo vino iz Alentejoa u Portugalu. Mislim da je ovo bila stvarno dobra kombinacija. Ne kažem da smo iz tog razloga došli do tako poticajnih i inspirativnih zaključaka.

Europa.ba