Zajednička izjava Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i Generalnog sekretara Vijeća Evrope u vezi sa evropskim i svjetskim Danom borbe protiv smrtne kazne, 10. 10. 2014.

”Obilježavanjem evropskog i svjetskog Dana borbe protiv smrtne kazne, Evropska unija i Vijeće Evrope ponovno ističu svoje snažno i apsolutno protivljenje smrtnoj kazni u svim slučajevima i pod svim okolnostima, te potvrđuju svoju posvećenost naporima za ukidanje smrtne kazne širom svijeta. Duboko smo zabrinuti zbog nazadnih pojava u nekim zemljama, kao što su masovna suđenja koja su rezultirala  ogromnim brojem smrtnih kazni, širenje opsega domaćih zakona na način da se njima omogući korištenje smrtne kazne ili nastavak pogubljenja nakon perioda od nekoliko godina.

U proteklih 17 godina, u državama članicama Evropske unije nije pogubljena nijedna osoba. Evropsku uniju i Vijeće Evrope raduje činjenica da su sve zemlje članice Evropske unije sada ratificirale oba protokola, Protokol 6 i Protokol 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, i ovim putem pozivaju sve druge evropske države koje to još nisu uradile da potpišu i ratificiraju ove instrumente koji su usmjereni na ukidanje smrtne kazne.

Evropska unija i Vijeće Evrope duboko žale zbog nedavnih pogubljenja u Bjelorusiji, jedinoj evropskoj državi koja još uvijek primjenjuje ovaj oblik kažnjavanja. Snažno apeliramo na Bjelorusiju da preinači kazne za dvije preostale osobe, koje su 2013. osuđene na smrt, te da donesu moratorij na pogubljenja kao prvi korak ka ukidanju smrtne kazne.

Obje organizacije pozdravljaju nedavne korake Afričke unije na usvajanju dodatnih protokola uz Afričku povelju o ljudskim pravima i pravima naroda koji se odnose na ukidanje smrtne kazne. Zadovoljni smo da je nedavnim ratifikacijama Drugog opcionalnog protokola uz Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji je donesen 15. decembra 1989. godine i koji je usmjeren na ukidanje smrtne kazne, broj zemalja koje su potpisale ovaj protokol već narastao na 81. Pozivaju se sve zemlje koje još uvijek nisu ratificirale ovaj protokol da to učine na njegovu 25 godišnjicu, 2014. godine.

Evropska unija i Vijeće Evrope apeliraju na sve zemlje članice Ujedinjenih nacija da podrže Rezoluciju o moratoriju na korištenje smrtne kazne, o kojoj će se glasati na 69. sjednici Generalne skupštine  UN-a, u decembru 2014. godine.“

Europa.ba