Rezultati današnjeg Vijeća za opće poslove

Vijeće je razmatranjem nacrta dnevnog reda pripremilo teren za Oktobarsku sjednicu Evropskog vijeća. Očekuje se da će se na sjednici Evropskog vijeća planiranoj za 23. i 24. oktobar donijeti odluka o novom okviru energetskih i klimatskih politika, diskutirati o ekonomskoj situaciji u Evropi i razmatrati urgentna međunarodna pitanja.

„Da bi se u oktobru postigao dogovor, potrebno je uložiti dodatne napore u vezi sa aktualnim pitanjima, a posebno u vezi sa podjelom opterećenja.  U svakom slučaju, delegacije su potvrdile da im je cilj usvajanje ambicioznog sporazuma o klimatskom i energetskom paketu“, izjavio je Sandro Gozi, Državni sekretar za evropske poslove Italije i predsjednik Vijeća.

Nastavljajući se na junsku sjednicu Vijeća, Vijeće je razmatralo inicijative pokrenute u prethodne dvije godine na jačanju rasta, zapošljavanja i konkurentnosti u Evropi i diskutiralo o načinima ubrzavanja primjene tih mjera.

„Ovo je nova aktivnost koja je pokrenuta tokom predsjedavanja Italije sa ciljem osiguranja bolje procjene i efikasnije realizacije zaključaka Evropskog vijeća“, dodao je Državni sekretar Gozi. „Danas smo, na osnovu izvještaja koji je dostavilo Predsjedništvo, imali prvu diskusiju koja se fokusirala na zapošljavanje, rast i konkurentnost, što je posebno korisno s obzirom da se 8. oktobra u Milanu planira održati Konferencija o zapošljavanju na nivou šefova država i vlada.  Današnje rasprave će također pomoći u pripremi za diskusiju na oktobarskom Evropskom vijeću.  Nakon niza mjesečnih debata, na kraju našeg predsjedavanja, podnijet ćemo cjelovit izvještaj o prvoj fazi implementacije strateškog plana.“

Vijeće je ažuriralo zaključke  koji se odnose na strategiju EU za jadransko-jonsku regiju.
 
“Zaključci koje je danas usvojilo Vijeće pripremaju put oktobarskom Evropskom vijeću da podrži makro-regionalnu strategiju“, dodao je Državni sekretar Sandro Gozi.  „S obzirom da se radi o jednom od prioriteta tokom predsjedavanja Italije, strategija će omogućiti nove instrumente jačanja suradnje na područjima kao što je pomorska ekonomija, očuvanje morskih prirodnih staništa, upotpunjavanje transportnih i energetskih veza i davanje poticaja održivom turizmu na regionalnom nivou, od čega će koristi imati 70 miliona građana.

Predsjedništvo je također informiralo Vijeće o zaključcima prvog sastanka „Grupe prijatelja predsjedništva“ („Friends of Presidency Group“), održanog 25. septembra, o unaprjeđenju funkcioniranja EU.

Europa.ba