Samit UN-a o klimatskim promjenama

Utjecaji klimatskih promjena osjećaju se na svim kontinentima svijeta: temperatura se povećava, ledenjaci se tope, a ekstremne vremenske pojave su sve češće i intenzivnije. Nesumnjivo je potrebno hitno djelovati kako bi se izbjegli dalji rizici za našu planetu i buduće generacije. No, klimatsko djelovanje je također i prilika, odnosno mogućnost za preobražaj naše privrede i stvaranje klimatski otpornijeg okruženja s nižim emisijama ugljika.

Europska unija je već odavno pokretačka snaga u klimatskom djelovanju, u zemljama članicama ali i šire. Doista, Europska unija aktivno radi na zaustavljanju emisija stakleničkih plinova u svim područjima djelovanja, što podrazumijeva učinkovitiju upotrebu manje štetnih energenata, čišće i uravnoteženije mogućnosti transporta, unaprjeđenje ekološkog korištenja zemljišta i poljoprivrede, održiviji i otporniji gradovi i manje emisije kod svih sektora naše privrede.

Dana 23. septembra, svjetski čelnici će se sastati u New Yorku na Samitu o klimatskim promjenama, u organizaciji generalnog sekretara UN-a Ban Ki moona. Skup predstavlja važan iskorak na putu postizanja globalnog klimatskog sporazuma koji bi se trebao zaključiti sljedeće godine u Parizu. To je prilika za EU da ponovi svoju predanost rješavanju pitanja globalnog zatopljenja i predstavljanje aktivnosti EU vezano za klimu u svim utvrđenim područjima djelovanja u okviru Samita o klimatskim promjenama i to poljoprivreda, šumarstvo, gradovi, energetika, finansije, zagađivači, otpornosti i transport.

Na ovoj internetskoj stranici predstavljeni su neki od primjera najuspješnijih politika EU, zakona i inicijativa, koji su osmišljeni radi ostvarivanja međunarodno dogovorenog cilja zadržavanja globalnog prosječnog povećanja temperature ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko doba. U popisu se navode tek neki od primjera, ali isti odražava naše aktivnosti i navodi relevantne primjere te potiče dalje djelovanje širom svijeta.

Europa.ba