Novi broj kvartalnog pregleda o ekonomskom stanju u zemljama procesa proširenja

Evropska komisija je objavila novi broj Kvartalnog pregleda o ekonomskom stanju u zemljama procesa proširenja za drugi kvartal 2014.godine.

Glavni podaci i analize objavljene u Kvartalnom pregledu pokazuju da je ekonomski razvoj značajno ojačao u svim privredama osim u Albaniji u 2013. godini. Jedino se u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji stopa rasta poboljšala. Na drugom kraju spektra, stopa rasta je pala u odnosu na četvrto tromjesečje 2013. u Srbiji i Islandu, prelazeći u kvazi-stagnaciju na godišnjoj bazi.

Tri države Zapadnog Balkana- Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija – sada prolaze kroz deflaciju, sudeći po nalazima Kvartalnog pregleda.Deficit tekućeg računa pogoršao se  u prvoj četvrtini u ekonomiji četiri zemlje Zapadnog Balkana i suficit Islanda se pretvorio u deficit. Napredak je zabilježen samo u Turskoj, gdje je deficit opao, kao i u Srbiji i Crnoj Gori gdje se nastavio sužavati.

Fiskalna pozicija je ostala neujednačena. Stanje budžeta je bio u skladu sa planiranim u prvih pet mjeseci 2014.godine u većini zemalja, uz deficit koji se čak pretvorio u suficit na Islandu i u Bosni i Hercegovini.

Preuzmite punu verziju novog broj kvartalnog pregleda o ekonomskom stanju u zemljama procesa proširenja ovdje.

Europa.ba