Obraćanje Visoke predstavnice EU na Globalnom samitu o zaustavljanju seksualnog nasilja u sukobima

 

“Dame i gospodo,

Dozvolite mi da se prvo zahvalim Williamu Hagueu i Angelini Jolie.

Hvala vam ne samo što ste nas okupili ovdje danas, već za sve što ste uradili tokom godina da stignemo do ovog trenutka, a pitanje prevencije seksualnog nasilja u područjima pogođenim sukobima stavite visoko na dnevni red međunarodnog djelovanja. Prekid ćutnje o ovom pitanju je prvi korak ka zaustavljanju nasilja.

Danas, kao što ste i sami rekli, to je pitanje naše spremnosti da uradimo više, da zaštitimo ugrožene, da pomognemo onima koji su meta nasilja, te da zaustavimo politiku nekažnjavanja onih koji su počinili ovakva krivična djela.

Svi znamo da se ovi strašni zločini dešavaju u nestabilnim područjima. Bili smo svjedoci eskalacije seksualnog nasilja u Sudanu, Maliju, Kolumbiji, Demokratskoj Republici Kongo i Libiji, što su samo neki od primjera. A takođe znamo da ovo možemo zaustaviti samo ako zajednički djelujemo.
U okviru Evropske unije, veliki je broj država Unije prisutan ovdje danas, radili smo s pojedinačnim državama, s Ujedinjenim nacijama, s Afričkom unijom i drugim organizacijama kako bismo doveli do promjene.”

Europa.ba