Izjava Visoke predstavnice Catherine Ashton u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije koji se obilježava 17. maja 2014.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije želim ponovno naglasiti predanost EU-a jednakosti i nediskriminaciji.

EU zastupa načelo univerzalnosti ljudskih prava i ističe da se nije moguće pozivati na kulturne, tradicionalne ili vjerske vrijednosti kao opravdanje bilo za koju vrstu diskriminacije, uključujući diskriminaciju lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI osoba). Homofobija, bifobija i transfobija neprihvatljiva su kršenja ljudskih prava.

Uz postojanje pozitivnih primjera snažnijih mjera protiv diskriminacije, spolna orijentacija i rodni identitet i dalje se koriste kao opravdanje za ozbiljne povrede ljudskih prava diljem svijeta. U nekim su zemljama spolni odnosi suglasnih odraslih osoba istog spola kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora ili čak smrtna kazna. U drugim se zemljama vlade aktivno zalažu za ograničavanje slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja LGBTI osoba. Za EU to je razlog zabrinutosti.

Ministri vanjskih poslova EU-a 24. juna 2013. donijeli su Smjernice o pitanju LGBTI osoba te neumorno promičemo poštovanje ljudskih prava, neovisno o spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Kad god je potrebno, pitanje jednakosti prava LGBTI osoba pokrećemo u svojim kontaktima s trećim zemljama i na međunarodnoj razini, o njemu progovaramo putem javnih izjava i sa svojim izaslanstvima radimo na zastupanju pravde i ljudskih prava. Kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava EU podupire branitelje ljudskih prava LGBTI osoba diljem svijeta.

Europa.ba