Savjet usvojio Smjernice za slobodu izražavanja u digitalnom prostoru i van njega


Savjet je danas usvojio Smjernice EU za slobodu izražavanja u digitalnom prostoru i van njega, čime je dodao još jednog člana porodici smjernica EU za ljudska prava. Ovim smjernicama EU potvrđuje ključnu ulogu koju sloboda mišljenja i izražavanja igra u demokratskom društvu.

Ove slobode su suštinske za ispunjavanje i uživanje širokog spektra drugih ljudskih prava, uključujući slobodu udruživanja i okupljanja, slobodu mišljenja, vjeroispovijesti ili uvjerenja, pravo na obrazovanje, pravo na učešće u kulturnom životu, pravo na glasanje i sva druga politička prava u vezi sa učešćem u javnim poslovima.

Slobodu mišljenja i izražavanja treba posmatrati i individualno, kao sredstvo promovisanja samoispunjenja i nezavisnosti pojedinca, i kolektivno, u kontekstu slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija. Bez slobode izražavanja i slobode medija, nemoguće je imati informisane, aktivne i angažovane građane.

Tehnološke inovacije u domenu informatičke tehnologije i komunikacija otvorile su nove načine promovisanja slobode izražavanja, ali i donijele nove izazove. EU se snažno protivi svakom neopravdanom ograničavanju interneta i ostalih novih medija.

Sva ljudska prava koja postoje u nedigitalnom prostoru moraju biti poštovana i u digitalnom prostoru, naročito pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

Smjenice sadrže detaljne definicije koje obuhvataju sve aspekte ovog osnovnog prava, uključujući pravo na mišljenje bez uplitanja, pravno na traženje i dobijanje informacija i pravno na prenošenje informacija i ideja svih vrsta putem medija bez obzira na granice.

EU, preko ovih smjernica, naglašava da je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja univerzalno pravo i važi sa sve pojedince jednako. Države moraju voditi računa o tome da njihov zakonski sistem obezbijedi adekvatne i djelotvorne garancije slobode mišljenja i izražavanja svima i da se mogu adekvatno sprovesti.

Kada se angažuje na slobodi izražavanja, EU se angažuje na svim operativnim aspektima i bitnim oblastima, kao što su:

– borba protiv nasilja, progon, uznemiravanje i zastrašivanje pojedinaca, uključujući novinare i druge aktere u medijima zbog njihovog uživanja prava na slobodu izražavanja u digitalnom prostoru i van njega i borba protiv nekažnjavanja za takva krivična djela;
– promovisanje zakona i praksi kojima se štiti sloboda mišljenja i izražavanja;
– promovisanje slobode i pluralizma medija i povećanje razumijevanja u javnim institucijama o opasnosti od neopravdanog uplitanja u nepristrasno / kritičko izvještavanje;
– promovisanje i poštovanje ljudskih prava u digitalnom prostoru i ostalim informatičkim i komunikacionim tehnologijama;
– promovisanje najboljih praktičnih modela rada od strane preduzeća;
– promovisanje izmjena zakonskih propisa i prakse sa ciljem bolje zaštite podataka i privatnosti u digitalnom prostoru i van njega.

U ostvarivanju svojih ciljeva, EU će u potpunosti iskoristiti rapoloživa sredstva, kao što su tradicionalna diplomatska sredstva (politički dijalog, posjete sa visokog nivoa, izjave za javnost i demarši), ali i dobro i djelotvorno korišćenje postojećih finansijskih instrumenata, javna diplomatija na mulilateralnim forumima i stalna saradnja sa regionalnim organizacijama, kao što su Savjet Evrope i OEBS.

Opšti cilj Smjernica je rješavanje pitanja neopravdanog ograničavanja slobode izražavanja, promovisanje slobode medija i davanje vrijednih smjernica za  funkcionere i službenike EU u cijelom svijetu.

Link za smjernice::http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/142549.pdf

 

Europa.ba