Inicijativa Volonteri EU Aid-a (EU Aid Volunteers) poprima oblik

 
„EU Aid Voluneteers“ je praktičan program obuke i angažovanja volontera na humanitarnim projektima. Predviđen Lisabonskim ugovorom, program odgovara interesu Evropljana koji žele da zasuču rukave i pomognu žrtvama napogoda u okviru potrebe humanitarnih organizacija za dobro obučenim i motivisanim volonterima koji bi im pomogli u njihovom radu.

Obučeni voloneteri imaće nekoliko opcija: od obavljanja zadataka onlajn, od kuće, preko rada u kancelarijama humanitarnih organizacija u okviru Evropsk unije, do rada u humanitarnim misijama širom svijeta koje finansira EU.
Intenzivne pripreme traju od 2011. godine kako bi se program „EU Aid Volunteers“ besprekorno uklopio u postojeće šeme volontiranja i postao stvarna, praktična prednost za humanitarne organizacije, motivisane Evropljane i žrtve nepogoda, kojima će njihova pomoć koristiti. Program je prošao pripremnu fazu, tokom koje je 270 „demo volontera“ radilo na projektima u 44 zemlje: uključujući Haiti, Ugandu i Filipine. Volonteri dolaze iz 30 različitih zemalja; njihovo iskustvo i iskustvo organizacija koje ih budu primale služiće kao osnov za rad Komisije na programu.

Kako program funkcioniše?

Na osnovu redovne ocjene potreba, Komisija će objaviti poziv za podnošenje prijedloga za rad volontera i izgradnju kapaciteta postojećih organizacija radi obezbjeđivanja održivog uticaja programa EU Aid Volunteers na lokalnom nivou.  
Ovlašćene humanitarne organizacije utvrdiće odgovarajuće humanitarne projekte i prijaviti se za bespovratna sredstava pomoći EU za angažovanje volontera. Oko 170 organizacija imaće ovlašćenje da učestvuje u programu. Organizacije koje će slati volonetere imaće zadatak da izaberu, angažuju i rasporede volontere, a oorganizacije domaćini će ih primiti i koristiti njihov rad.

Volonteri će biti obučeni, a njihova spremnost za angažovanje testirana. Po potrebi, obuka će uključiti i praktični dio u sjedištu humanitarne organizacije prije slanja na teren.

Voloneteri koji žele da doprinesu, a da pri tom ne putuju u inostranstvo takođe su dobrodošli. Onlajnt volonteri pomagaće humanitarnim projektima zadacima koji se mogu izvršiti na kompjuteru.

Organizovaće se mreža, tako da svi volonter i ostali akteri mogu međusobno da kontaktiraju i pomažu se prije, tokom i nakon angažovanja.
Novi propisi takođe predviđaju obuku lokalnog personala i volontera u zemljama koje su pogođene nepogodom, u kojim će raditi volonteri.
 
Ko će imati koristi od inicijative? 

EU Aid volonteri proći će kroz stručnu obuku i iskustvo na terenu, a humanitarne organizacije i zajednice pogođene nepogodom dobiće veći broj bolje obučenih volontera.

Od 2015. do 2020, biće oko 18400 mogućnosti za učestvovanje u programu za Evropljane koji žele da budu volonteri EU Aid-a, ali i osoblje nevladinih organizacija i volontere iz trećih zemalja.

Kandidati moraju da budu stariji od 18 godina i budu državljani država članica EU, država u procesu pristupanja ili sa statusom kandidata, potencijalnog kandidata, partnerske zemlje iz Evropske susjedske politike, ili zemalja koje su obuhvaćene Evropskim udruženjem za slobodnu trgovinu. Ostali Evropljani takođe će moći da se prijave na osnovu bilateralnog sporazuma sa njihovom zemljom.

Inicijativu pozdravljaju volonteri raznih profila: novajlije, koji žele da steknu iskustvo u humanitarnom sektoru, stručnjaci u bilo kojoj oblasti povezanoj sa humanitarnim radom, ili penzionisani građani koji žele da svoje znanje stave na raspolaganje u dobre svrhe. Obuka i angažovanje zavisiće od vještina svakog kandidata. Volonteri bez iskustva neće biti slani na projekte gdje je bezbjednost problematična.

U prvih pet godina ove šeme, građani EU imaće oko 4000 mjesta u zemljama pogođenim nepogodama, a sličan broj mjesta biće otvoren i za građane izvan EU. Osim rada na terenu, oko 2000 pripravnika biće ponuđeno humanitarnim organizacijama unutar EU.
Očekuje se da će još 10.000 lica biti angažovano u svojstvu “onlajn volontera”, koji će pomagati kod prevođenja, grafičkog dizajna, informatičke podrške i raditi na drugim zadacima.

Naredni koraci

Kako nalaže Ugovor iz Lisabona, Komsija je predstavila nacrt uredbe o „Volonterima EU Aid-a“, koju je podržao Evropski parlament 25. februara 2014. godine. Uz usvajanje na Savjetu ministara, očekuje se da će novi propis stupiti na snagu u aprilu ove godine.

Budžet za ovu inicijativu iznosi 147.9 miliona evra za period 2014 – 2020. Sredstva će se koristiti za obuku, praktičnu obuku u okviru organizacija i izgradnju kapaciteta (81.3 miliona), raspoređivanje volontera EU 60.9 miliona evra) i mjere podrške, kao što su mreža i komunikacije.

U narednim mjesecima, odvijaće se pripreme za praktično pokretanje projekta, kao što su: program obuke, proces sertifikacije, izgradnja kapaciteta i tehnička pomoć za buduće organizacije koje će slati i primati volontere.
Prvi izbor, obuka i angažovanje volontera očekuju se u 2015. godini.

Europa.ba