Intervju Paschala Donohoea, ministra za evropska pitanja Irske i poslanika u irskom parlementu, sa novinskom agencijom SRNA

1. Koji je razlog Vaše posjete BiH i s kim od bh. zvaničnika su predviđeni susreti te šta ćete im tom prilikom poručiti?

U Sarajevo dolazim kako bih se sastao sa političkim liderima i razgovarao sa ljudima iz Vaše zemlje, naročito mladim ljudima, o budućnosti Bosne i Hercegovine. Imam tri ključne poruke: prvo, da su Irska i svih 28 zemalja članica EU i dalje u potpunosti posvećene tome da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije. Drugo, želio bih da nešto kažem o iskustvima Irske u pogledu njenog članstva u EU, koje je bilo tako korisno za naš narod. Nadam se da će ljudi u Bosni i Hercegovini uskoro uvidjeti te koristi za sebe. Na kraju, želim da podstaknem vaše lidere da urade svoj dio u procesu reformi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u EU.  

2. Sve zemlje iz okruženja mnogo brže napreduju na evropskom putu od BiH, možete li nam reći, šta je po Vašem mišljenju razlog za to  i kako popraviti sadašnje stanje?

Mislim da su druge zemlje u regionu ne samo postigle nacionalni konsenzus o napredovanju ka EU, već to provode u praksi. Sigurno postoje teške odluke koje treba donijeti i određene stvari koje treba žrtvovati. Međutim, i Hrvatska, i Srbija, i Crna Gora ispunjavaju svoje obaveze na provođenju bitnih reformi i uočile su koristi od toga u smislu napredovanja ka EU.
 
Mislim da bi slična posvećenost svih vaših političkih lidera sprovođenju reformi u interesu naroda Bosne i Hercegovine dovela do toga da se BiH kreće brže na putu ka članstvu u EU.

3. Kako Irska svojim iskustvom može pomoći evropskom putu BiH i na kojem nivou je privredna dvije zemlje?

S obzirom da je površina i broj stanovnika Irske sličan onome u BiH, mislim da naše iskustvo može biti pokazatelj u pogledu bitnih koristi koje bi članstvo u EU moglo da donese zemlji poput BiH.
 
Članstvo u EU je pomoglo da se irska ekonomija transformiše, od jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi, kad smo pristupili 1973. godine, postali smo jedna od najotvorenijih zemalja izvoznica u svijetu, koja je prošlogodišnjom anketom magazina Forbes proglašena    za najpovoljniju zemlju za poslovanje u svijetu. Članstvo u EU nam je omogućilo pristup jedinstvenom evropskom tržištu za naše proizvode i usluge, pomoglo nam je da izgradimo našu infrastrukturu uz pomoć značajnih strukturnih fondova, te učvrstilo našu međunarodnu poziciju kao članice jednog od najvećih trgovinskih blokova.

Članstvo u EU nije uvijek lako. Morali smo da provedemo važne ustavne, političke i ekonomske reforme u prethodnih četrdeset godina našeg članstva. Ali članstvo u EU je i dalje nacionalni prioritet za irski narod, kao i za stranke širom našeg političkog miljea. Nakon što smo i sami osjetili tolike koristi, željeli bismo da i druge zemlje, kao što je BiH, imaju koristi od članstva u EU. Iz tog razloga je Irska i dalje snažan pristalica proširenje EU i evropske budućnosti BiH.

4. Da li je prema vašem mišljenju došlo vrijeme da se promjeni angažman međunarodne zajednice  u BiH, odnosno da bude zatvoren OHR i odgovornost u potpunosti prepusti domaćim zvaničnicima?

Međunarodna zajednica, a posebno EU, su i dalje posvećene tome da BiH ostvari napredak ka članstvu u EU. EU je dala jasno do znanja šta je potrebno da bi se to desilo. Međunarodna strategija u pogledu OHR-a je jasna: zatvaranje je moguće kad se ispuni 5+2 uslova.

5. Nedavno okončan razgovor lidera političkih partija u BiH sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava o presudi Sejdić i Finci nije dao rezultat. Kako gledate na mogućnost provođenja opštih izbora u BiH ove godine u slučaju da presuda  Suda u Strazburu ne bude provedena?

Zabrinut sam zbog nedostatka napretka na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Volio bih da se dogovor o ovoj neophodnoj reformi postigne prije opštih izbora krajem godine. Mislim da još uvijek ima vremena da se postigne dogovor.

U potpunosti podržavam napore komesara Filea i specijalnog predstavnika EU Sorensena, da pomognu u pronalaženju dogovora između vaših lidera. Međutim, potpuno mi je jasno da rješenje mora doći od vaših političkih predstavnika. Njih ću ohrabriti da se angažuju na pronalaženju rješenja sa timom EU i da se usmjere na postizanje dogovora o ovom bitnom pitanju.
 

Europa.ba