Napredak Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine: glasanje Komiteta

Prilikom glasanja na Komitetu za inostrane poslove, članovi Evropskog parlamenta još jednom su pozvali Savjet da otvori pregovore o pristupanju EU sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom. Takođe su podržali planove za dalje razgovore sa Crnom Gorom i pozvali lidere EU da pokažu veću opredijeljenost za Bosnu i Hercegovinu.

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija: potreban datum za otvaranje pregovora

Članovi Evropskog parlamenta još jednom su pozvali Savjet da odredi datum početka pristupnih pregovora sa EU, naglašavajući da bi dalje odlaganje stvorilo neracionalan disparitet u regionu, što bi potencijalno predstavljalo rizik po dobre međunacionalne odnose. Naglasili su da bilatelarna pitanja treba rješavati u što je moguće ranijoj fazi, najbolje prije otvaranja pregovora i traže konkretnije rezultate u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa između Atine, Sofije i Skoplja.

Komitet sa  žaljenjem konstatuje pad reputacije zemlje u pogledu slobode medija. Garantovanje slobode izražavanja, bez političkog uplitanja u rad medija, predstavlja osnovni izazov pred zemljom, kaže se i poziva na šire konsultacije i dijalog o postojećem zakonu o medijima, kao i nastojanja da se ponovo izgradi povjerenje između vlade i medija.

Rezolucija koju je predložio Richard Howitt (S&D, Velika Britanija) usvojena je sa 48 glasova za, 4 protiv i 6 uzdržanih.

Crna Gora: podrška brzom nastavku pristupnih razgovora

Komitet pozdravlja otvaranje još pet poglavlja u pregovorima u decembru 2013. i podstiče brz nastavak razgovora pod uslovom da se reforme nastave. Međutim, takođe naglašava potrebu unapređenja povjerenja javnosti u izborni sistem i demokratske strukture i poziva Parlament da ubrza reformu izbornih propisa i finansiranja političkih stranaka.

Članovi Evropskog parlamenta duboko su zabrinuti zbog povećanog verbalnog i fizičkog zastrašivanja novinara i smatra da napadi i prijetnje moraju biti propisno istraženi, a počinioci procesuirani. Takođe smatraju da je potrebno uložiti više napora u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Rezolucija koju je predložio Charles Tannock (ECR, Velika Britanija) usvojena je sa 52 glasa za, 3 protiv i 0 uzdržanih.

Bosna i Hercegovina: potrebna je veća opredijeljenost lidera EU

Članovi Evropskog parlamenta veoma su zabrinuti zbog daljeg odsustva zajedničke vizije političkih lidera tri nacionalne zajednice u zemlji. Naglašavaju da je ustavna reforma, kojom bi se pojednostavila složena i neefikasna institucionalna arhitektura iz Dejtonskog sporazuma, i dalje ključna da bi zemlja postala djelotvorna i potpuno funkcionalna država.

Evropska komisija treba da uradi više u smislu lakšeg postizanja dogovora o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci u vezi sa diskriminacijom manjina, kažu članovi Evropskog parlamenta, naglašavajući da šefovi država i vlada EU treba da pokažu veće interesovanje i ličnu opredijeljenost za zemlju. Pored toga, Bosna i Hercegovina treba da bude centralan prioritet narednog šefa inostranih poslova i komesara za proširenje EU.

Rezolucija Doris Pack (EPP, DE) usvojena je sa 46 glasova za, 1 glas protiv i 3 uzdržana.

Naredni koraci

Dom će u punom sastavu glasati o tri rezolucije na prvoj plenarnoj sjednici u februaru (3 – 6. februar).

Predsjedava: Elmar Brok (EPP, DE)

Europa.ba