Doprinos društvenih i humanističkih nauka važna za dobrobit Evrope

Predsjednica Dalia Grybauskaitė otvorila je međunarodnu konferenciju pod nazivom „Horizonti za društvene i humanističke nauke“, 24. septembra, kao jedan od događaja iz litvanskog predsjedavanja Vijećem EU. 400 prisutnih činili su naučnici, predstavnici nevladinog sektora, međunarodnih akademskih izdavača i državnih institucija iz država članica EU. Dakle, “društvene i humanističke nauke su te koje nam omogućavaju da bolje vidimo i sebe i okolinu, pomažu nam da pronađemo odgovore na egzistencijalna pitanja, ali i razumijemo naša očekivanja i naše mjesto u svijetu. Doprinos koji daju predstavnici društvenih i humanističkih nauka je važan za naše blagostanje kao i njihove ideje i entuzijazam koji grade put za savremenu i jaku Evropu“ istakla je Grybauskaitė.

Prema njenim riječima, društvene i humanističke nauke pružaju znanje i iskustvo za rješavanje sukoba i ostvarivanje mira kroz pregovore, zajednički rad i komunikaciju – ne silom ili oružjem. Studije ovim naukama nude društvu komunikacijske i vještine saradnje, širok kulturni pogled, i humanistički pristup svijetu. Diskusija je obuhvatila ključne aspekte promovisanja visokog obrazovanja u Evropi i uloga društvenih i humanističkih nauka u sprovođenju strateškog okvira Horizont 2020. Horizont 2020 nastoji da podstakne naučni razvoj, da privuče i podstakne talentovane ljude, razvija istraživačke infrastrukture, nositi se s današnjim glavnim društvenim izazovima i da poveća globalnu konkurentnost EU.

Događaj je pružio priliku litavanskim visokoškolskim ustanovama uspostavljanje novih kontakata sa naučnicima i naučnim organizacijama iz drugih država članica EU, kao i aktivniji angažman u politikama evropskog naučnog procesa.

Europa.ba