UNESCO-Evropska unija: zajedničkim radom do promjena

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) i Evropska unija danas su najavili da će učvrstiti svoju saradnju i unaprijediti svoje zajedničke aktivnosti u područjima od zajedničkog interesa, kao što su obrazovanje, kultura, nauka i tehnologija, pitanja voda i okeana, te sloboda izražavanja. Ova odluka je uslijedila godinu dana od potpisivanja partnerskog sporazuma (Memoranduma o razumijevanju) o razmjeni informacija i čvršćoj saradnji u područjima od zajedničkog interesa, koji su zaključili generalni direktor UNESCO, Irina Bokova, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost/potpredsjednica Evropske komisije, Catherine Ashtoni evropski komesar za razvoj, Andris Pibalgs.


U sklopu Memoranduma o razumijevanju, ove dvije organizacije realizovale su niz projekata u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i ljudskih prava u različitim dijelovima svijeta. Obuhvaćene su aktivnosti kao što su obrazovanje i osposobljavanje mladih sirijskih izbjeglica u Jordanu, izgradnja kapaciteta za hitno djelovanje u slučaju tsunamija na Haitiju, jačanje dijaloga i odgovornosti medija u jugoistočnoj Evropi, zaštita i očuvanje kulturnog nasljeđa u Egiptu, Jordanu i Libanu. Putem ovog sporazuma podržane su i inicijative kao što je uspostavljanje Međunarodne radne grupe nastavnika za inicijativu Obrazovanje za sve, koja zemljama pomaže da zaposle i edukuju adekvatan broj kompetentnih i motivisanih nastavnika.


Novi projekti za narednih 12 mjeseci obuhvataju projekat zaštite jedinstvenih rukopisa u Timbuktuu u Maliju, napredno istraživanje podzemnih voda u Iraku, jačanje kapaciteta mreža mladih ljudi na Mediteranu s ciljem zagovaranja njihovih prava i zastupljenosti, te tehnička pomoć zemljama u razvoju u pravcu učvršćivanja kulture u ulozi pokretača održivog razvoja. Nove inicijative će povećati učešće Evropske komisije u ovom partnerstvu na oko 30 miliona evra.   


“Naš zajednički rad je urodio plodom”, rekla je Irina Bokova, generalni direktor UNESCO-a, na prvoj godišnjici potpisivanja Memoranduma o razumijevanju. “Uvjerena sam da će naša saradnja sa Evropskom unijom uspjeti da zadovolji neke fundamentalne potrebe, što je neophodno ako želimo da unaprijedimo inkluzivan održiv napredak utemeljen na kvalitetnom obrazovanju za sve i poštovanju kulturnih različitosti.”


Komesar Pibalgs je dodao da je “inicijativa dokazala da zajedničkim radom naše djelovanje postaje još djelotvornije. Evropska unija i UNESCO imaju nekoliko zajedničkih prioriteta, ali što je najvažnije i želju za jačanjem fundamentalnih vrijednosti u cilju postizanja inkluzivnog razvoja”.


Pozadina:


Memorandumom o razumijevanju, koji je potpisan 2012. godine, zacrtani su jasni strateški prioriteti i podstaknut intenzivniji dijalog o politici između ove dvije organizacije. Pored toga, promovisana je saradnja i razmjena informacija u cilju postizanja zajedničkih ciljeva u domenu zajedničkih interesa.


Sporazum je plod dugotrajne saradnje između UNESCO-a i Evropske unije, ali i zajedničkog uvjerenja u pogledu važnosti promovisanja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda kao oslonaca stabilnosti i razvoja. Njime se Evropska unija i UNESCO pozivaju na još efektivniju multilateralnu saradnju.


Više informacija na:


Internet stranica UNESCO:
https://en.unesco.org/


Internet stranica evropskog komesara za razvoj, Andrisa Piebalgsa:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Internet stranica Generalnog direktorata za razvoj i saradnju EuropeAid:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Europa.ba