Ljubav je … višejezičnost


Kako reći “sviđaš mi se” na 24 jezika? Ovu vrlo korisnu informaciju donosi vam danas Evropska komisija povodom Evropskog dana jezika (EDL). To je najmanje što trebate znati ako planirate posjetiti međunarodni EDL događaj, na kojem je višejezičnost jezik ljubavi. Kozmopolitski Berlin i Prag domaćini su speak-dating večeri organiziranih za avanturiste na području stranih jezika: čak ako to i niste, sada ćete barem znati reći ‘sviđaš mi se’ na 24 službena jezika EU-a. Stotine sličnih događaja vezanih uz strane jezike odvijaju se diljem Evrope, od višejezičnog rap koncerta u Zagrebu do ‘Think German’ sajma karijera u Glasgowu ili šetnje Ulicom jezika u Bratislavi. Osim 47 evropskih zemalja, i ostali dijelovi svijeta, uključujući Kanadu, Francusku Polineziju i Ujedinjene Arapske Emirate, također organiziraju događaje kako bi proslavili ovaj dan. Komisija i Vijeće Evrope podupiru Evropski dan jezika, a više o događajima koji se odvijaju u vašoj blizini možete saznati na: http://edl.ecml.at/ & http://bit.ly/18UBpxo.


Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: “Evropski dan jezika je dan kada slavimo jezičnu raznolikost Evrope te koristi od učenja stranih jezika. Mi podržavamo oboje budući da je jezična raznolikost temeljni dio našeg evropskog kulturnog identiteta, a sposobnost govorenja različitih jezika putovnica u svijet mogućnosti. Razni događaji odvijaju se diljem Evrope, u učionicama, mjesnim zajednicama, kulturnim institutima, restoranima, ali i na otvorenom; provjerite stoga što se događa u vašem gradu i pridružite u slavlju.”


“Evropski dan jezika namijenjen je svima! Danas više nego ikada jezik i komunikacija predstavljaju središnje aspekte našeg društva. Učenje stranih jezika otvara naše umove prema novim perspektivama i kulturama,” rekla je Ólöf Ólafsdóttir, Direktorica Demokratskog građanstva i sudjelovanja u Vijeću Evrope.


Komisija je suorganizator dviju posebnih konferencija koje se održavaju povodom obilježavanja Evropskog dana jezika: danas će u Vilniusu 400 sudionika sudjelovati u raspravi pod nazivom “Jedinstvo u različitosti – jezici za mobilnost, zapošljavanje i aktivno građanstvo”. Naglasak rasprave bit će na važnosti jezika za mobilnost i mogućnosti zapošljavanja, kao i potrebi za većim brojem višejezičnih digitalnih sadržaja te podršci jezicima koji se rjeđe uče ili govore. Događaj je organiziran u suradnji s Institutom za litvanski jezik, Državnom komisijom za litvanski jezik te Sveučilištem u Vilniusu. Sutra, 27. rujna, Komisija će u Bruxellesu biti domaćin konferencije pod nazivom “Prijevod i materinji jezik”, s posebnim naglaskom na talijanski i španjolski jezik.


Erasmus+, novi program EU-a u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih za razdoblje 2014.-2020., pružit će potporu učenju stranih jezika u svim svojim glavnim aktivnostima. U okviru novog programa, s predviđenim proračunom od gotovo 15 milijardi eura (+40% u usporedbi sa sadašnjim programima mobilnosti EU-a), pružit će se financijska potpora više od 4 milijuna ljudi kako bi mogli steći međunarodno iskustvo i vještine bilo kroz studij, osposobljavanje ili volontiranje u inozemstvu. Internetski tečajevi bit će ponuđeni studentima, naučnicima i ostalim korisnicima koji žele poboljšati svoje jezične vještine prije odlaska u inozemstvo. Aktivnosti s ciljem jačanja suradnje za inovacije i dobre prakse, kao i podrška reformama politika, također će dobiti sredstva namijenjena za učenje stranih jezika.


Nacionalne agencije odgovorne za provođenje programa Erasmus + u državama članicama bit će potaknute na dodjeljivanje Evropske oznake za jezike (European Language Label) inovativnim jezičnim projektima.


Više informacija


Evropski dan jezika obilježen je po prvi put 2001. godine u organizaciji Vijeća Evrope u sklopu Evropske godine jezika. Evropska komisija i Evropski centar za moderne jezike aktivno sudjeluju u organizaciji događaja vezanih uz učenje stranih jezika na sam dan događaja, kao i u danima koji prethode i slijede događaju.


Cilj Evropskog dana jezika jest jačati svijest o jezicima koji se govore u Evropi, promicati kulturnu i jezičnu raznolikost te potaknuti cjeloživotno učenje jezika. Ranije ove godine, Vijeće Evrope i Evropska komisija potpisali su partnerski sporazum o jačanju suradnje u promociji ICT alata za poučavanje jezika i testiranje, te procjenu jezičnih kompetencija.


Evropska unija ima 24 službena jezika, oko 60 regionalnih i manjinskih jezika, te više od 175 migrantskih jezika. Na svijetu postoji između 6000 i 7000 jezika, a većina njih govori se u Aziji i Africi. Najmanje je polovina svjetske populacije dvojezična ili višejezična, tj. oni govore ili razumiju dva ili više jezika.


Kako reći “sviđaš mi se” na 24 službena jezika EU-a?


bugarski – Харесвам те
hrvatski – Sviđaš mi se
češki – Líbíš se mi
danski – Jeg kan godt lide dig
nizozemski – ik vind jou leuk
engleski – I like you
estonski – Sa meeldid mulle
finski – Tykkään sinusta
francuski – Tu me plais
njemački – Ich mag dich
grčki – Μου αρέσεις
mađarski – Tetszel nekem
irski – Is maith liom thú
talijanski – Mi piaci
latvijski – Tu man patīc
litavski – Tu man patinki
malteški – Togħġobni
poljski – Podobasz mi się
portugalski – Gosto de ti
rumunjski – Îmi placi
slovački – Páčiš sa mi
slovenski – Všeč si mi
španjolski – Me gustas
švedski – Jeg gillar dig

Europa.ba