Izjava komesara Potočnika prilikom prijema nagrade Ujedinjenih nacija „Šampioni Zemlje 2013“

“Čast je i privilegija primiti nagradu Šampioni Zemlje”. Iskreno cijenim Program za prirodnu sredinu Ujedinjenih nacija zbog djelovanja u korist održivog razvoja.

Posljednjih nekoliko godina dosta se govorilo o ekonomskoj krizi. Međutim, pored rušenja finansijskih sistema, nazire se još jedna kriza povezana s prirodnim resursima. Ako ne promijenimo način ponašanja i potrošnje, postoji rizik da ćemo preći tačku s koje će povratak biti veoma težak.

Ove godine, Svjetski dan ekološkog duga pao je 20. avgusta. To znači da ćemo ostatak godine živjeti “u crvenom” s prirodom, jer je potrošnja resursa za ovu godinu već premašila sposobnost planete da se obnovi.

Do sredine vijeka na Zemlji će živjeti 9 milijardi ljudi. Istovremeno, većina prirodnih resursa postaje sve oskudnija, krhkija, a neki čak i nestaju.

Zasnovali smo razvoj na jeftinim resursima kojih ima u izobilju. Međutim, osnova za taj model rasta više ne postoji. Više ne možemo da nastavimo kao dosad. Jedini izbor koji imamo je prelaz s današnjeg modela rasta intenzivno zasnovanog na prirodnim resursima, prema rastu kojim se poštuju granice planete.

Potrebna nam je promjena cjelokupnog sistema, i svi treba da se angažujemo. Stare ideje i stare tehnologije to ne mogu da odrade. Moramo prihvatiti potrebu za promjenom, te zajednički posijati sjeme te promjene. Nema vremena za gubljenje. Moramo da inoviramo, te ulažemo i specijalizujemo se u aktivnostima koje će nam omogućiti da i dalje nastavimo s rastom čak i kad su resursi oskudni.

U industrijalizovanim zemljama moramo promijeniti obrasce proizvodnje i potrošnje, a zemlje u razvoju moraju izbjeći podražavanje postojećih obrazaca. Ulog je visok, a naša odgovornost za upravljanje sopstvenom budućnošću je enormno narasla.

Ja sam siguran da će privrednici i industrija biti na čelu ove tranzicije ka zelenom rastu i istinski cirkularnoj ekonomiji. Zašto? Zato jer njihova budućnost i konkurentska pozicija zavise od toga.

Ekonomska politika bez istinske integracije politike zaštite životne sredine kratkoročna je iluzija i, iskreno, ne postoji razumna alternativa ‘ekonomiji s održivošću u srcu “.

Treba nam inspiracija za transformativno djelovanje širom svijeta, a nagrada “Šampioni Zemlje” to omogućuje time što odaje priznanje naporima u različitih krajevima svijeta na unapređenju upravljanja svjetskim resursima i time što nas sve podsjeća na ekološke izazove koji su pred nama.”

Linkovi:

http://www.youtube.com/watch?v=AGZSwjhIxGw

http://www.unep.org/champions/

Europa.ba