Kipar: Obnovljena podrška EU u očuvanju ostrvskog kulturnog naslijeđa

Evropska komisija pokrenula je novi projekat kako bi pomogla napore u očuvanju kulturnog naslijeđa na cijelom ostrvu Kipar. Doprinos EU u iznosu od 2 miliona eura će podržati rad zajedničke Tehničke komisije za kulturno naslijeđe.

“Već preduzete uspješne mjere u cilju očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa ostrva jasno pokazuju šta obje zajednice mogu postići zajedničkim radom. Veoma je važno da obje strane nastave s radom na zaštiti njihovog zajedničkog kulturnog naslijeđa a time otvore put za pomirenje i ponovno ujedinjenje Kipra.“, rekao je komesar File.

Komesarka Vasiliu je takođe pozdravila vijest: „Kipar je ostrvo sa nauporedivim bogatstvom kulturne baštine ali su, nažalost, mnoge lokacije u lošem stanju i zahtijevaju hitne akcije. Jako podržavam zajedničku inicijativu usmjerenu očuvanju bezbjednosti našeg zajedničkog naslijeđa za dobro budućih generacija i za podršku lokalnog razvoja i zapošljavanja.“

Podrška EU će omogućiti finasiranje prioritetnih aktivnosti koje je identifikovala Komisija, uključujući očuvanje i hitne radove na pet lokacija, aktivnosti za deset manjih projekata i podizanje svijesti javnosti na Kipru o značaju čuvanja kulturnog naslijeđa za buduće generacije.

Radovi će biti sprovedeni od strane UNDP Partnerstva za budućnost u saradnji sa Nadzornim odborom Tehničke komisije za kulturno naslijeđe.

Pozadina
Ova inicijativa je finansirana kroz Program pomoći zajednici Kiparskih Turaka 2012 i predstavlja drugu fazu projekta iniciranog 2012. godine. Dosad je EU u očuvanje kulturnog naslijeđa Kipra usmjerila iznos od 4 miliona eura.

Tokom 2012. i 2013. godine, zahvaljući EU finansiranju, mjere hitnog očuvanja i dodatne mjere zaštite sprovedene su na tornju Otelo u Famagusti, tri grčke pravoslavne crkve u sjevernom dijelu Kipra i dvije lokacije islamskog naslijeđa, jedne džamije i jednog hamama u područjima koje kontroliše vlada.

Odabrane lokacije su izabrane sa liste lokacija kultunog naslijeđa od velikog značaja, a identifikovane su od strane zajedničke Tehničke komisije za kulturno naslijeđe. Komisija je lokacije odabrala na osnovu dubinske analize sprovedene 2010. Godine, a čiji je rezultat bio popis kulturnih lokacija na ostrvu. Novim projektom će biti odabrane nove lokacije koja obuhvata: Venecijanske zidine između Arsenala i kule Otelo u Famagusti u sjevernom dijelu Kipra, izložbeni prostor olupine Kirenija u dvorcu Kirenija u sjevernom dijelu Kipra, grčki pravoslavni manastir Agios Panteleimonas na sjevernom dijelu Kipra, kao i vodenica/akvadukt u području koje kontroliše vlada. Pored ovih lokacija, lista sadrži i inicijativu Evropske komisije u saradnji sa konsultantima i relevantnim interesnim grupama da se stara maronitska crkva sv. Đorđa u sjevernom dijelu Kipra uključi u projekat.

Zajednička Tehnička komisija za kulturno naslijeđe radi pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija i jedna je od 7 tehničkih komisija formiranih aprila 2008. Godine, sa ciljem prepoznavanja i zaštite bogatog i različitog kulturnog naslijeđa ostrva. Članovi Tehničke komisije, kiparski Grci i Turci, zajednički sprovode projekat očuvanja kulturnog naslijeđa čime uspostavljaju pozitivan primjer uspješne saradnje dviju zajednica na Kipru.

Za više informacija pogledajte na link: http://ec.europa.eu/enlargement/tenders/aid-programme-tcc/index_en.htm

Europa.ba