Evropska unija i Evropska radiodifuzna unija spremne da sarađuju na jačanju javnih servisa u evropskom susjedstvu

Evropska komisija i Evropska radiodifuzna unija (EBU) prihvatile su da prošire svoju saradnju na jačanju javnih servisa u zemljama evropskog susjedstva.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle danas se u Briselu sastao sa predsjednikom EBU-a Žan-Pol Filipom (Jean-Paul Philippot) i generalnom direktoricom Ingrid Deltenre i razgovarao o saradnji na osnovu memoranduma o razumijevanju koji je potpisan u julu prošle godine, a u čijem središtu suzemlje koje pretenduju na članstvo u EU.

Komesar Füle je rekao da je EBU dokazala da je bitan saveznik u promovisanju slobode izražavanja i uloge nezavisnih javnih servisa u modernim evropskim demokratijama.Zahvalio je predsjedniku EBU-a i generalnoj direktorici na uspješnom radu u zemljama u procesu pristupanja, kao i na odličnoj saradnji EBU-a na izvještajima o napretku zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU i konferenciji Speak-Up2, održanoj u junu 2013. godine.„Sada nam je cilj da našu saradnju produbimo širenjem podrške za akcioni plan u zemljama u procesu pristupanja i na osnovu Memoranduma o razumijevanju sa ciljem jačanja javnih servisa u svim zemljama susjedstva EU”, izjavio je komesar.

Predsjednik Filipo izrazio je zadovoljstvo što je Evropska komisija prepoznala rad EBU-a na podršci reformi, usavršavanju i izgradnji kapaciteta javnih radiodifuznih servisa u Evropi i okruženju.„Nezavisni i održivi javni servisi promovišu slobodu izražavanja i vrijednosti koje su suštinske u dobro obaviještenim demokratijama.Radujemo se proširenju predmeta našeg rada u partnerstvu sa Komisijom, ne samo u zemljama u postupku pristupanja, nego i uostalim zemljama u susjedstvu EU“, rekao jeFilipo.

Pitanje slobode izražavanja u medijima i uloga javnih emitera je ključna oblast politike Evropske komisije u zemljama u procesu proširenja, kao i širem evropskom susjedstvu.

Evropska unija i Evropska radiodifuzna unija dijele ista načela i ciljeve politike, a to su: slobodni i nezavisni mediji i javni emiteri u partnerskim zemljama.Slobodna štampa i mediji predstavljaju jedan od stubova ukorijenjene i održive demokratije.Nezavisan i održiv javni servis igra važnu ulogu u transformaciji i razvoju demokratskog društva.

Evropska komisija posebnu pažnju pridaje reformskim nastojanjima javnih emitera u zemljama susjedstva.Javni servisi su nužni kao posvećena platforma za prikazivanje društvene i kulturološke raznolikosti u društvu i promovisanje uključenosti i tolerancije.EBU posjeduje neophodnu stručnost i i iskustvo potrebno za zahtjevan zadatak pružanja pomoći javnim emiterima u reformi.

U regionu koji je u procesu proširenja, u okviru Partnerskog programa EBU-a sprovodi se akcioni plan koji sufinansira Evropska komisija sa ciljem jačanja članica EBU-a u zemljama zapadnog Balkana koje se pripremaju za ulazak u EU.Dosadašnje aktivnosti obuhvataju: regionalne konferencije (o javnim servisima i građanima i romskoj manjini), seminare o vijestima na javnim servisima i konsultacije o strategijama za digitalnu eru.Uporedo s tim, Partnerski program je organizovao pomoć svojim članicama u Jermeniji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini na istoku, a na južnom Mediteranu Alžiru, Libiji i Tunisu. ovu pomoć finansira EBU.

EU je takođe aktivna u sektoru medija na južnom Mediteranu, naročito na bilateralnom nivou.Prošlegodine, Evropska komisija je pokrenula drugi dio uspješnog evro-mediteranskog programa razvoja medija.Novi program biće pokrenut kao podrška audio-vizuelnom sektoru, a posebno javnim emiterima u onim zemljama kojima su državni mediji zajednička karakteristika.

Dodatne informacije

Sporazum Evropske komisije i EBU-a o dodjeli granta radi jačanja javnih servisa u zemljama u procesu proširenja potpisan je 6. aprila 2013. godine.Projekat u trajanju od 24 mjeseca bavi se ciljevima utvrđenim u Memorandumu između EU i EBU-a, a koji je dogovoren u Memorandumu o razumijevanju potpisanom 24. jula 2012. Godine.U ukupnom budžetu od € 663.982, EU učestvuje sa € 500.000.

Postavljena su četiri cilja:

  1. unaprijediti odgovornost prema javnosti i kredibilitet javnih servisa;
  2. dati doprinos jačanju finansijske stabilnosti javnih servisa;
  3. ostvariti veću uređivačku nezavisnost;
  4. doprinijeti spremnosti javnih servisa za digitalnu budućnost.

Pored toga, EBU ove godine šalje dijagnostičke misije u Albaniju, Crnu Goru, BiH, Kosovo i Srbiju.Nakon misije u Srbiji, EBU je završila izvršila opsežne konsultacije kao pomoć javnom emiteru Vojvodine u izradi petogodišnjeg strateškog plana.

O Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU)

EBU je na usluzi 74 članicamau 56 zemalja u Evropi i okruženju.Unija zastupa svoje članove i promoviše vrijednosti i osobenost javnih servisa u Evropi i svijetu.Članicama EBU-a i drugim medijma, mreže Evrovizija i Evroradio daju vijesti, sport, događaje i muziku.Usluge članovima kreću se od pravnih savjeta i tehničke standardizacije do razvoja koprodukcije i razmjene kvalitetnog evropskog sadržaja. Više informacija o Partnerskom programu EBU-a možete naći na internet stranici EBU-a: http://www3.ebu.ch/cms/en/services/member-relations/partnership

Više informacija o EBU možete naći na sljedećoj adresi: www.ebu.ch i www.eurovision.com

Zemlje obuhvaćene Evropskom susjedskom politikom obuhvataju 16 najbližih susjeda EU: Alžir, Jermeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Egipat, Gruziju, Izrael, Jordan, Liban, Libiju, Moldaviju, Maroko, Palestinu, Siriju, Tunis i Ukrajinu.

Europa.ba