Schwarz-Schilling: «Srebrenica je poseban slučaj»

Srebrenica je poseban slučaj i ona mora ostati na samom vrhu liste prioriteta Vlade Republike Srpske, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling u svojoj kolumni koju je danas objavio «Euroblic».


«Sistematska likvidacija muškog stanovništva ovoga grada u julu 1995. godine izvedena je po naredbi Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske», napisao je Schwarz-Schilling. «Ova činjenica ne znači sama po sebi da su građani Republike Srpske krivi. Ali ona nameće Republici Srpskoj moralnu i političku obavezu da se suoči sa posljedicama genocida.»


U kolumni objavljenoj u najtiražnijim novinama u Republici Srpskoj visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da je Vlada Republike Srpske proglasila općinu Srebrenica područjem od posebnog socio-ekonomskog značaja i prezentirala Razvojni program za Srebrenicu.   


«Ovaj program podrazumijeva izdvajanje 16 miliona KM javnih sredstava za Srebrenicu i izmjene odgovarajućih zakonskih akata kako bi se dugoročno omogućila veća budžetska izdvajanja za ovu općinu», kazao je visoki predstavnik, i dodao da ovi potezi zaslužuju pohvalu.


Schwarz-Schilling je takođe izrazio uvjerenje da se građani Republike Srpske mogu nadati prosperitetnoj budućnosti u Bosni i Hercegovini s integracijom ove zemlje u Evropsku uniju.


«Ali da bi do toga došlo, obaveze Vlade prema Srebrenici se moraju u potpunosti ispuniti”, zaključio je Schwarz-Schilling. “Poštivanje ovih obaveza je od prevashodnog značaja ne samo za preživjele žrtve Srebrenice, nego i za sve građane Republike Srpske.»


Cijeli tekst ove kolumne možete naći na web adresi www.ohr.int i www.eusrbih.org

Europa.ba