Lajčák pozdravio usvajanje Zakona o visokom obrazovanju u BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčák pozdravio je današnje usvajanje Zakona o visokom obrazovanju u BiH na sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 


Zakon o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini omogućava mobilnost studenata i znači da će univerzitetske diplome iz BiH biti priznate unutar Evropskog područja visokog obrazovanja.


 


“Ovo su najbolje vijesti za više od 100,000 studenata i uposlenika na visokoškolskim institucijama u ovoj zemlji”, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Drago mi je da vidim odgovornost koju su pokazali politički lideri i stranke poduzimajući korake za budućnost svih gradjana ove zemlje”.


 


Državni okvirni zakon o visokom obrazovanju je istovremeno preduslov za Evropsko partnerstvo te post-prijemna obaveza Vijeća Evrope. Njegovim usvajanjem stvorit će se zakonski okvir za reformu visokog obrazovanja u skladu sa principima bolonjskog procesa i uslovima definiranim u lisabonskoj Konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija.


 


“Ovim zakonom je stvoren solidan pravni temelj za daljnja poboljšanja u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Sada je važna implementacija ovog zakona, koja treba početi što je prije moguće”.


 

Europa.ba