Izborna komisija BiH nadležna je za pitanje nasljeđivanja funkcije


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak pozdravlja sutrašnji (četvrtak) sastanak Izborne komisije BiH i organa vlasti RS u Banja Luci, na kojem će biti razmatrana pitanja u vezi sa popunjavanjem funkcije predsjednika Republike Srpske.


 


U nedostatku jasnih ustavnih i zakonskih odredbi, postavilo se pitanje kako popuniti funkciju predsjednika RS nakon iznenadne smrti predsjednika Milana Jelića.


 


Odluka Narodne skupštine Republike Srpske od 1. oktobra 2007., kojom je predsjednik NSRS Igor Radojičić ovlašten da obavlja određene poslove koji su u nadležnosti predsjednika RS, izazvala je određenu zabrinutost.


 


Izražena je bojazan da ova odluka podriva osnovni demokratski princip podjele vlasti, funkcije dvojice potpredsjednika RS i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.


 


“Ova otvorena pitanja treba riješiti na pravi način. Izborna komisija BiH je nadležna da odgovori na neka od tih pitanja,” rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Pomno ću pratiti daljnji razvoj situacije,” dodao je Miroslav Lajčak.


 

Europa.ba