Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU susreo se sa državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Italije Famianom Crucianellijem

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, sastao se danas sa  državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Italije Famianom Crucianellijem. Tokom sastanka visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU izvijestio je državnog tajnika Crucianellija o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.


Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Crucianelli izrazio je podršku mjerama koje je donio visoki predstavnik, budući da su ove mjere potrebne za funkcionalnost Bosne i Hercegovine i u skladu su sa Dejtonskim sporazumom. Mjere su adekvatne, izbalansirane i pozitivne za funkcioniranje institucija BiH. Nisu usmjerene protiv bilo koje grupe ili naroda, niti podrivaju ustavne prerogative entiteta i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda.


Obojica su se saglasila da je evropski put pravi put za Bosnu i Hercegovinu te apelirali na političke lidere u BiH da učine konkretne korake kako bi – što je prije moguće – deblokirali put ka Evropi. Ovo će donijeti vidljive prednosti svim građanima zemlje te dati doprinos regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.


 


Mostarska deklaracija, kako su je okarakterizirali i visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Lajčak i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Crucianelli predstavlja pozitivan signal vodećih političara BiH, kako bi se reforma policije pokrenula naprijed, jer ista i dalje ostaje ključni uslov EU. Evropska unija je Bosni i Hercegovini dala jasnu evropsku perspektivu. Na BiH je da odluči da li želi prihvatiti evropsku perspektivu ili ne.

Europa.ba