Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák susreo se sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas je nastavio sa konsultacijama sa visokim političkim dužnosnicima u BiH sastavši se sa predsjednikom HDZ BiH, Draganom Čovićem. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik razgovara sa liderima stranaka u cilju izgradnje političkog konsenzusa u vezi sa strategijom za BiH za jesen.  

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik i Dragan Čović podržali su ideju održavanja zajedničkog sastanka lidera šest vladajućih stranka da bi se BiH pripremila za daljnji napredak.


Zadaci koji proizlaze iz SSP-a, kao i uslovi i ciljevi koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira za tranziciju OHR-a u EUSR, znače da BiH nema vremena za gubljenje.


Razgovarajući o ustavnim promjenama, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je jasno da postoji saglasnost između glavnih učesnika da razgovori trebaju početi nakon oktobarskih izbora. “Ako se svi slažu da se pitanje ustava ne može dalje odlagati, onda je potrebno načiniti pažljive pripreme”, naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. 


Konstatirajući da se Federacija BiH nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj i fiskalnoj situaciji, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio očekivanje da će lideri pristupiti rješavanju postojećih izazova u duhu kompromisa. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je također pozvao na punu implementaciju  Zakona o Javnom RTV servisu Federacije BiH, nakon što je nedavno usvojen.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozvao stranke koje čine vladajuću koaliciju na lokalnom nivou u Stocu da prije kraja avgusta pronađu pozitivno rješenje za pitanje škole u Stocu, imajući u vidu da učenici ne smiju biti žrtve političke nemogućnosti da se preuzme odgovornost.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će sljedeći sastanak održati sa predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem. 

Europa.ba