Lajčák: Ubrzati konkretizaciju Sporazuma iz Pruda

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sa kojim je razgovarao o ubrzanju realizacije dogovora postignutog na sastanku predsjednika SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a u Prudu. Ovaj sporazum pozdravila je i EU kroz podršku iskazanu od strane Javiera Solane, visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, a podržao ga je i PIC gdje su zemlje članice u potpunosti ujedinjene u zahtjevu da se ispuni svih pet ciljeva i dva uslova koje je PIC postavio u februaru. Najveća korist sporazuma od 8. novembra, koji je potpisan u Prudu, za Bosnu i Hercegovinu je to da će dogovorene reforme, ukoliko se provedu, biti snažan korak u pravcu deblokiranja reformskih procesa.


 


“Sada je ključno da se Sporazum pretvori u konkretna zakonska rješenja. Politička volja postoji. Sporazum sada treba da se materijalizira i na taj način da se iskaže potvrda spremnosti za integracijske procese sa EU”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.


 


Zajednički je konstatirano da je krajnji cilj koji međunarodna zajednica želi postići sasvim jasan: Bosna i Hercegovina kao mirna, održiva zemlja koja nezaustavljivo napreduje na putu euroatlantskih integracija.


 

Europa.ba