Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u posjeti Zagrebu

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, danas je bio u radnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Goranom Jandrokovićem.


 


Na sastancima je svoje sugovornike izvijestio o napretku postignutom po pitanju euroatlantskih integracija u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi sa provođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i onoga što je bitno za tranziciju OHR-a u EUSR.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko izjavio je da Hrvatska ima ključnu ulogu u regiji te istakao da izuzetno cijeni doprinos koji Hrvatska daje stabilnosti u regionu te da se iskustva Hrvatske trebaju koristiti. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik također izražava zadovoljstvo činjenicom da Republika Hrvatska podržava BiH na putu u EU i NATO.


 


Istaknuto je da je ustavna reforma važno pitanje za BiH i da se može riješiti samo putem konsenzusa. “Ustav treba rezultirati efikasnijom BiH”, istakao je visoki predstavnik Inzko.


 

Europa.ba