Inzko se sastao sa Ban Ki-moonom

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se susreo sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u New Yorku kako bi ga informirao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i prioritetima u narednih nekoliko mjeseci.


 


“Naš kratkoročni prioritet je da se postigne brz napredak u ispunjenju uslova i ciljeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira. Ovo je prvenstveno odgovornost Bosne i Hercegovine i njenih političkih lidera, koji moraju demonstrirati da su spremni preuzeti sudbinu zemlje u sopstvene ruke”, izjavio je Inzko.


 


Također je potrebno pokrenuti domaći proces ustavne reforme, “Bosna i Hercegovina je otpočela proces evropske integracije u okviru Dejtonskog ustava ali kako bi postala članica EU, morati će povećati  funkcionalnost države i njenih institucija.”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


 


Inzko je također naglasio da je nedavna zajednička posjeta visokog predstavnika EU Javiera Solane i potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena poslužila da se prenese zajednička poruka o angažmanu EU i SAD-a u Bosni i Hercegovini.


 

Europa.ba