Mojžita: Politička stabilnost preduvjet za uspjeh evroatlantskih integracija

Ambasador Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslav Mojžita u svom intervjuu za www.reci.ba istaknuo je da je ne samo Vlada Slovačke Republike već cijela Evropska unija, snažan zagovornik ukidanja viza građanima Bosne i Hercegovine. “Ako postoji politička volja nadležnih organa koji su u taj proces uključeni, onda ima još šansi, ali treba svi da rade na tome, imajući u vidu koliko je sloboda putovanja u Evropu značajna, pogotovo za mlade”, istaknuo je ambasador Mojžita.


 


Također, tijekom intervjua istaknuta je činjenica da je politička stabilnost bitan preduvjet za uspjeh procesa evropskih integracija prilikom čega više napora treba uložiti u ostvarivanje konkretnih uvjeta koji se nalaze na putu priključenja Bosne i Hercegovine EU.  


 


Komentirajući prudski proces, ambasador Mojžita je podcrtao činjenicu da je normalno da su Evropska unija i ostali međunarodni akteri u Bosni i Hercegovini pozdravili prudski proces jer je, nakon dugog zastoja, nagovijestio nastavak pregovora o ozbiljnim političkim temama.


 


Od izuzetnog značaja je činjenica da su nosioci ovog procesa domaće političke snage koje ujedno imaju i najveću odgovornost za trenutno stanje. Ukoliko se dođe do određenog nivoa dogovora logično je i uključenje pravnih eksperata i Parlamentarne skupštine. “U ovom času je najvažnije da se postigne polazni politički sporazum kako bi se moglo ići dalje sa ustavnim reformama,” zaključio je ambasador Republike Slovačke u BiH Miroslav Mojžita.


 


Kompletan intervju ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžite možete pročitati na www.reci.ba

Europa.ba