Sastanak Valentina Inzka s američkim kongresmenima: Vrijeme je za reformu Ustava

Lideri Bosne i Hercegovine moraju nastaviti rad na stvaranju djelotvorne i uspješnije države koja je sposobna da ispunjava svoje domaće i međunarodne obaveze, uključujući napredak u ispunjavanju uslova za članstvo u EU i NATO, istaknuto je tokom današnjeg sastanka visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentin Inzko s delegacijom američkih kongresmena, koju su sačinjavali Russ Carnahan, Mike Turner i Lynn Woolsey. 

Najhitniji prioritet je potreba da se ispuni pet ciljeva i dva uslova za transformaciju OHR-a u ojačano prisustvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini, naglasio je Valentin Inzko. Pored toga, krajnje je vrijeme je da se započne proces ustavne reforme koji će ispraviti odredbe suprotne Evropskoj povelji o ljudskim pravima i stvoriti uslove za ekonomski razvoj i integraciju u EU.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i kongresmeni su izrazili uvjerenje da će dosadašnja tijesna i uspješna saradnja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini biti nastavljena i nakon tranzicije OHR-a. 

Europa.ba