Visoki predstavnik pozdravio današnje odluke Vijeća ministara vezane za liberalizaciju viznog režima


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, pozdravio je današnje usvajanje Prijedloga strategije i akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini  i Prijedloga sporazuma o saradnji o razmjeni podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.


 


Usvajanje ova dva ključna akta bitan je korak naprijed u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. „Građani zaslužuju i trebaju više pozitivnih vijesti kao što je ova”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. Ocijenio je pozitivnim ubrzano napredovanje od posljednje negativne ocjene koju je u julu dala Evropska unija.


 


Uvrštavanje pasoša Bosne i Hercegovine na Bijelu šengensku listu zavisi isključivo od ispunjavanja kriterija koje je postavila Evropska unija. Za njihovo ispunjavanje odgovorni su domaći politički čelnici koji su tu odgovornost ovaj puta pokazali i na tome im treba čestitati.


 


“Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju isto kao i svi drugi u regionu. Moj ured i ja i dalje u potpunosti pomažemo proces liberalizacije viznog režima kako bi Bosna i Hercegovina što brže bila uključena u Bijelu šengensku listu”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.


Europa.ba