HR/EUSR Inzko sa slovenačkom poslanicom u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, danas se u Sarajevo sastao sa poslanicom u Evropskom parlamentu, Tanjom Fajon. Gospođa Fajon je Evropskom parlamentu prezentirala dokument kojim se traži da BiH i Albanija budu uvrštene na bijelu Šengen listu čim se ispune uslovi Evropske komisije.

HR/EUSR Inzko naglasio je da je BiH postigla značajan napredak u odnosu na juli ove godine usvojivši paket mjera koje se odnose na borbu protiv korupcije te Prijedlog strategije i akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti u BiH i Prijedlog sporazuma o saradnji i razmjeni podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija.


“Ovaj pozitivan zamah u radu Vijeća ministara treba iskoristiti i što prije ispuniti i preostale važne elemente Mape puta, uključujući i pitanje biometrijskih pasoša, kako bi građani BiH u najkraćem mogućem roku mogli početi koristiti povlastice bezviznog režima.” – kazao je HR/EUSR Inzko na današnjem sastanku. On je također zahvalio gospođi Fajon na iskrenom zalaganju za interese građana Bosne i Hercegovine.

Europa.ba