Komentar OHR-a/Ureda specijalnog predstavnika EU o Hrvatskom narodnom saboru

Kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, očekujem da i dalje sarađujem sa svima onima, bez obzira na to da li su učestvovali na jučerašnjem sastanku ili ne, koji su spremni da poštuju Dayton, vladavinu zakona i da rade u okviru institucija ove zemlje te ostvare značajan napredak ka boljoj budućnosti za sve one koji žive u BiH: boljoj budućnosti za Hrvate, za Srbe, za Bošnjake i za Ostale, boljoj budućnosti za građane.


Nijedna stranka ili pojedinac nema isključivo pravo da predstavlja bilo koji konstitutivni narod. Ono što je potrebno više nego ikad je iskren dijalog širom političkog spektruma u okviru institucija ove zemlje koje imaju mandat da usvajaju i provode promjene. Era paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto da se donesu promjene jeste unutar nadležnih institucija ove zemlje.


Napredak je moguć – napredak u otvaranju novih radnih mjesta, napredak na smanjenju siromaštva, napredak u borbi protiv korupcije, napredak na mnogim od legitimnih pitanja o kojima se govorilo tokom jučerašnjeg skupa, kao i napredak na tome da se Bosna i Hercegovina učini zemljom u kojoj Hrvati, Bošnjaci, Srbi i Ostali vide svoju budućnost.  


Međutim, preduslov da se ovo ostvari je formiranje Doma naroda BiH i imenovanje Vijeća ministara. Više od šest mjeseci je prošlo od izbora.


Naredne tri i po godine predstavljaju još jednu šansu političke klase Bosne i Hercegovine da pokaže da je u stanju da ostvari budućnost i pozitivne promjene kakve žele građani ove zemlje i da zemlju ponovo dovede na put ka evroatlantskim integracijama.


Usvajanje ustavnih promjena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine osigurava mehanizme da zemlja i njeni konstitutivni narodi i građani naprave značajne promjene i nadam se da će vlasti na državnom nivou biti formirane bez odlaganja te da ćemo biti svjedoci značajnog napretka u predstojećim sedmicama i mjesecima.

Europa.ba