Prioritet treba da bude formiranje bosanskohercegovačke vlade, a ne napad na državne institucije

U vrijeme kada se bosanskohercegovački građani bore sa najgorom recesijom od kraja rata, bosanskohercegovačka politika bavi se pitanjima koja nemaju nikakve veze sa svakodnevnim životom građana, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom sastanka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Izraela Dannyjem Ayalonom.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da se još uvijek može postići brz napredak kako bi se oživjela ekonomija, a Bosna i Hercegovina vratila na put evroatlantskih integracija, ističući da su nedavna ispitivanja javnog mnjenja potvrdila raširenu podršku evropskom programu, te nezadovoljstvo građana liderima koji taj program opstruiraju.


“Bosni i Hercegovini hitno je potrebno da prestanu političke igre i da se vrati pragmatična i konstruktivna politika,” rekao je on. “Napad na institucije BiH nije pravi način da se radi u interesu građana BiH. Umjesto toga, Vijeće ministara mora biti formirano bez odlaganja, a lideri stranaka i vlada moraju početi iznositi prijedloge praktičnih rješenja za probleme sa kojima se građani suočavaju.”

Europa.ba