Nova generacija građana nudi novi pogled na politiku

Vodeći mladi ljudi u Bosni i Hercegovini političkom establišmentu mogu ponuditi alternativu neuspjehu, rekao je danas specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik Valentin Inzko.

Specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik govorio je na Jahorini na inauguralnoj sjednici “Generacije BiH za Evropu”, građanskoj inicijativi čiji je cilj da novoj generaciji bh. građana pruži priliku da doprinese naporima ove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

“Zdrav razum nam govori da kada narod neke zemlje postaje siromašniji, kada vlasti te zemlje nisu u stanju da ispoštuju finansijske obaveze, kada škole i bolnice u toj zemlji nemaju dovoljno osoblja i sredstava i kada je jedina industrija koja ostvaruje rast korupcija i kriminal – nešto se mora mijenjati”, rekao je specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik.

“Očigledno političkom establišmentu u BiH očajnički trebaju nove ideje, nova energija, novi fokus”, rekao je specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik. Pozvao je vlasti da slušaju zahtjeve građana i posebno glas mladih, i da se vrate politici modernizacije i evropske integracije koja je prije nekoliko godina počela donositi pozitivne pomake u životnom standardu.

Puni tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU može se naći na www.ohr.int i www.europa.ba

Europa.ba