Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini obilježava prvih 100 dana mandata – prioriteti Europske unije za globalno djelovanje

Tokom prvih sto dana na poziciji visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije, Federica Mogherini se usmjerila na ključne prioritete u oblasti vanjske i sigurnosne politike u Europi i širom svijeta.

Uslijed trenutnih previranja u susjedstvu Europske unije, djelovanje Europske unije u vanjskoj i sigurnosnoj politici je sada potrebnije nego ikad. Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini se od samog početka usmjerila na ukrajinsku krizu, uključujući niz sastanaka u Bruxellesu sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica, posjetu Ukrajini i osiguravanje snažne podrške zemlji.

Oslanjajući se na pouzdanost Europske unije u ulozi posrednika, visoka predstavnica i potpredsjednica je na samom početku mandata posjetila Bliski istok i okupila članove četvorke kako bi se ukazalo na hitnost ostvarivanja napretka u bliskoistočnom mirovnom procesu. Mogherini je ponovno pokrenula pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, kao ključnog elementa u osiguranju mira i prosperiteta u neposrednom susjedstvu EU.

Još jedan od ključnih prioriteta je stanje na jugu granice Europske unije, pogotovu u Siriji i Iraku, ali i u Libiji. Europska unija je objavila saopštenje o strategiji za ovu regiju koja također govori o opasnosti od Dae'sha. Užasni napadi u Parizu i ubistva i uništavanje koje Boko Haram provodi u Nigeriji su podsjetnici da ekstremno nasilje pogađa sve dijelove svijeta.

U današnjem složenom svijetu, saradnja s ključnim partnerima je od presudne važnosti. Iz tog razloga, Mogherini se usmjerila na produbljivanje odnosa EU-a s ključnim strateškim akterima širom svijeta, uključujući sastanke s američkim tajnikom Kerryem u Bruxellesu i Washingtonu, obraćanje na samitu Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (CELAC) uoči samita EU-a s ovim zemljama u ljetnim mjesecima ove godine, te razgovor s glavnim tajnikom Arapske lige El Arabyo načinima rješavanja zajedničkih izazova.

Visoka predstavnica i potpredsjednica je uložila značajne napore u osiguranju zajedništva i jedinstvenog djelovanja između zemalja članica i institucija. Također je posjetila brojne prijestolnice EU, prisustvovala sastancima povjerenika EU i obratila se Europskom parlamentu vezano za ključna zbivanja u oblasti vanjske i sigurnosne politike EU.

Dana 8. februara, kojim obilježava prvih 100 dana mandata, Mogherinije održala pozdravni govor na konferenciji u Münchenu na temu sigurnosti, a kojom prilikom je naglasila svoje prioritete za djelovanje EU. Nadalje, visoka predstavnica je javno pokrenula postupak izrade nove strategije vanjske i sigurnosne politike EU.

Korisni linkovi:

Sljedeći video prikazuje neke od aktivnosti visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini tokom prvih 100 dana mandata:

Infografika u vezi sa prvih 100 dana Federice Mogherinina poziciji visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije

Europa.ba