Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Mogherini povodom stupanja na snagu Ugovora o trgovini oružjem dana 24. decembra 2014. godine

Današnje stupanje na snagu Ugovora o trgovini oružjem, koji je Generalna skupština UN-a usvojila u aprilu 2013. godine, predstavlja jednu od prekretnica na polju međunarodne sigurnosti.
 
Europska unija je aktivno podržavala principe većeg stepena odgovornosti i transparentnosti u trgovini oružjem, a koji su sastavni dio Ugovora.
Ugovor sada treba ostvariti univerzalnu primjenjivost kako bi bio istinski učinkovit, te ga je potrebno provesti u cijelosti.
 
U tom smislu, Europska unija je usvojila novi program kroz koji će podržati države koje žele dobiti pomoć u jačanju kontrole kretanja naoružanja u skladu s Ugovorom o trgovini oružjem. Europska unija će nastaviti poticati države koje još uvijek nisu pristupile Ugovoru da to i učine.

Sve zemlje članice EU-a potpisale su Ugovor i ratifikacije će uskoro biti okončane u cijelosti. Ponovno naglašavam snažnu opredijeljenost EU-a da se aktivno uključi u pripreme za prvu konferenciju država potpisnica koja će se održati naredne godine.

Europa.ba