Objavljeni Erasmus + Poziv za podnošenje prijedloga i vodič

Erasmus + programski vodič, sastavni dio Erasmus + Poziva za prijavu projekata 2015. objavljen je 10. oktobra. Organizacije i institucija koje traže sredstva u okviru ovog poziva moraju biti usklađene sa uslovima za učestvovanje i finansiranje izraženim u ovom Vodiču.

Dokument pruža informacije o:

  • prioritetima programa,
  • akcijama koje su podržane,
  • sredstvima koja su na raspolaganju za različite aktivnosti,
  • detaljne informacije o učestvovanju. 

Erasmus + program ima za cilj jačanje sposobnosti i mogućnosti zapošljavanja, kao i modernizaciju obrazovanja, osposobljavanja i rada sa mladima. Erasmus + će pružiti mogućnosti za više od 4 miliona Evropljana da studiraju, obave praksu, steknu radno iskustvo i volontiraju u inostranstvu.

Podržati će transnacionalna partnerstva u obrazovanju, obukama i institucijama i organizacijama koje rade sa mladima sa ciljem poticanja saradnje i povezivanja svjetova obrazovanja i rada, kako bi se nosili sa nedostatkom vještina sa kojima se suočavamo u Evropi. Također će podržati napore država za modernizaciju obrazovanja, osposobljavanja i sistema za malde. U području sporta, će se podržati grassroots projekti i prekogranični izazovi, kao što su borba protiv namještanja utakmica, dopinga, nasilja i rasizma. Erasmus + okuplja sedam postojećih programa EU-a u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih; dok će po prvi put biti uključena i podrška za sport. Kao integrirani program Erasmus + nudi više mogućnosti za saradnju kroz sektore obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta te mu je olakšan pristup za razliku od prethodnih programa, sa pojednostavljenim pravilima finansiranja.

Za više informacija posjetite:
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Europa.ba