Plan Velike Britanije i Njemačke da razbiju zastoj BiH na putu u EU

Na konferenciji u Berlinu 5. novembra, ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond, iznijeli su prijedlog koji bi ponovo podstakao EU intergracije BiH oslanjajući se na EU Sporazum za rast i zapošljavanje.

Prema planu, nova vlast u BiH – uz pretpostavku da se vlada na nivou BiH može formirati bez nepotrebnog odgađanja- pismeno će se obavezati na provođenje ekonomskih i institucionalnih reformi i to u dvije faze:
• Prvo, na institucionalne reforme na svim nivoima države, osmišljenje kako bi država postala funkcionalnija i da može da učinkovito radi sa EU; i,
• Drugo da prihvate EU plan za širi reformski program sa ciljem napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu pridruživanja EU, uključujući i provedbu kopenhaških političkih i ekonomskih kriterija.

Nakon što se lideri Bosne i Hercegovine obavežu, Njemačka i Velika Britanija će ohrabriti države članice EU-a da dugo odlagani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu. Nakon toga treba poduzeti konkretne korake kako bi se ispunila mapa puta, poboljšavajući funkcionalnost i učinkovitost vlade i sprovodeći ekonomske reforme.

Kada to bude u proceduri, ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije bi podržali podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. A kada se napravi solidan napredak na ispunjenu plana, onda bi podržali i dodijeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Reforme koje ministri vanjskih poslova predlažu su usko povezane sa Sporazumom za rast i zapošljavanje koji je objavljen ranije ove godine.

Na ovaj način, BiH će imati mogućnost da uhvati korak sa ostalim zemljama u regiji, koje se približavaju i brže kreću ka EU. Otključale bi se nove mogućnosti za trgovinu, pomoć i regionalnu saradnju i donijele velike dugoročne koristi za bh. ekonomiju, infrastrukturu, javne službe i, što je najvažnije, za njene građane.

Države članice 17. novembra imale su početnu diskusiju o prijedlozima u Vijeću za vanjske poslove, a sada se radi na tome kako bi se razvili naredni koraci.

Europa.ba