Ambasador Sorensen: BiH pripada u EU!

Na kraju svog mandata šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, održao je oproštajnu konferenciju za novinare 28. novembra u EU info centru u Sarajevu.

“To je zemlja koja pripada unutar EU, to je zemlja koja pripada zajedno sa nama. Da biste tamo i stigli, postoji nekoliko stvari koje treba uraditi i to je ono na čemu smo radili posljednje tri godine”, izjavio je.

Rezimirajući svoje aktivnosti, ambasador Sorensen je rekao da su mediji zajedno sa institucijama, političkim strankama, civilnim društvom i socijalnim partnerima odigrali ključnu ulogu u unapređenju rada integracije u EU, zajedno sa delegacijom / EUSR.

Također je veliko hvala uputio, kako je rekao, posvećenom i kompetentnom osoblju sa kojim je radio u protekle više od tri godine.

„Mi smo jedna od najvećih delegacija koje EU ima. Mogli ste to i sami vidjeti, kada smo pokazali solidarnost tokom poplava. Nikada ranije niste mogli vidjeti Evropsku uniju da djeluje takvom brzinom i učinkovitošću, kao što je to ovdje bio slučaj. Jednostavno nezabilježeno“, rekao je ambasador.

Osvrnuvši se i na nedavne izbore u BiH ambasador Sorensen je istakao da su nezavisne ankete pokazale da 87 posto građana smatra da u ovoj kampanji, političari se nisu bavili pitanjima običnih ljudi. Osim toga, 78 posto građana smatra ekonomska pitanja kao najrelevantnija, ali da se kampanja nije duboko posvetila rješavanjem tih pitanja. “To nije dobro, jer to znači da postoji nepovezanost koju treba mijenjati. I to su, naravno, zadaci koje ostavljam svom nasljedniku. No, još važnije, to je nešto na čemu trebaju raditi novoizabrane vlasti,”, naglasio je.

Odgovarajući na pitanja novinara o svom nasljedniku ambasador Sorensen je rekao: „Ovo je dobar trenutak za mene da se oprostim. Neko drugi će doći na moje mjesto i rad će sa novim vlastima u novom mandatu i svi će pred sobom imati isti zadatak. Ali se sada lakše nositi se sa ovim zadacima, u odnosu na prije tri godine, sada znamo šta treba učiniti, mi znamo šta možemo očekivati od vas, znamo gdje možemo pomoći i to je ono što nam je i zadatak da uradimo,“ zaključio je.

Europa.ba