Evropska unija podržala 20. Sarajevo Film Festival kroz projekat “Connecting Creatively”

Fokusirajući se na umjetnost i kulturu kao najviši oblik globalne komunikacije, British Council, uz podršku Evropske unije na 20. Sarajevo Film Festivalu predstavio je četiri projekta pod zajedničkim nazivom “Connecting Creatively”.

Connecting Film je dio projekta Connecting Creatively. Pruža poticaj kinematografiji, najjačoj kulturnoj grani Bosne i Hercegovine.

To je također jedna od aktivnosti Fondacije Sarajevo srce Evrope i programa Sarajevo 2014, koji finansira EU u sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, čiji je cilj da iz Sarajeva pošalje svijetu poruku mira, pomirenja i solidarnosti.

Projekat Connecting Film na 20. Sarajevo Film Festivalu okupio je dvadesetak filmskih profesionalaca iz Velike Britanije. Fokus je bio na budućoj saradnji sa filmskim profesionalcima Bosne i Hercegovine i regiona. Da bi se označila prekretnica i nove perspektive za vrijeme festivala iz arhiva Britanskog filmskog instituta koji datiraju iz ranih 1900-tih godina predstavljena je posebno prikupljena kolekcija filmskih žurnala.

Održane su i diskusije o kulturnoj saradnji i načinima jačanja kreativne saradnje. Među temama su bile i temelji kulturne raznolikosti u Sarajevu i načini jačanje njegove uloge kao mjesta susreta evropske kulturne saradnje. Festival je također omogućio dijeljenje profesionalnih iskustava i najboljih praksi u radu na filmu u kontekstu istorijski značajnih događaja. Kombinacijom radionica, panel diskusija, stručnih prezentacija i okruglih stolova promovirano je stvaranje dijaloga oko zajedničkog evropskog naslijeđa i zajedničke vizije budućnosti.

Europa.ba