Plovdiv će 2019. godine biti Evropski glavni grad kulture u Bugarskoj

Nezavisni izborni panel zadužen za ocjenjivanje bugarskih gradova koji se takmiče za naslov Evropskog glavnog grada kulture za 2019. godinu preporučio je da se titula dodijeli Plovdivu. Nakon prvobitne selekcije u decembru 2013. godine, još tri grada su ušla u uži izbor, a to su Sofija, Varna i Veliko Turnovo. Očekuje se da će Vijeće ministara EU formalno kandidirati Plovdiv u maju 2015. godine.

“Čestitam Plovdivu i na uspješnoj kandidaturi i na tome što je prvi Evropski glavni grad kulture u Bugarskoj. U oštroj konkurenciji među osam prvobitnih natjecatelja izdvojilo se četvero finalista. Sigurna sam da će Plovdiv posjetiteljima iz Evrope i cijelog svijeta omogućiti ne samo da otkriju taj grad već i da iskuse kulturnu raznolikost, historiju i vrijednosti našeg kontinenta. Uvjerena sam da će ova titula Plovdivu i okolici donijeti značajnu dugoročnu kulturnu, ekonomsku i socijalnu korist, kao što je to bio slučaj sa prethodnim Evropskim glavnim gradovima kulture”, istakla je Androulla Vassiliou, Evropska komesarka zadužena za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Kontekst

U skladu sa Odlukom Evropskog parlamenta i Vijeća ministara EU kojom se utvrđuju kriteriji za Evropski glavni grad kulture, Bugarska i Italija su dvije Države članice koje će podijeliti ovu titulu 2019. godine. Konačni izbor će se održati u Italiji u oktobru.

Kriteriji nalažu da gradovi trebaju pripremiti kulturni program sa snažnom evropskom dimenzijom kojim se njeguje učešće građana u gradu, okolici i cijeloj zemlji. Program mora imati trajni uticaj i doprinijeti dugoročnom kulturnom i društvenom razvoju grada.

Evropska dimenzija odražava se kroz izabrane teme i kroz način organizacije događaja iz programa. Ohrabruje se saradnja između kulturnih djelatnika iz različitih zemalja EU.

Proces izbora Evropskog glavnog grada kulture počinje sa pred-selekcijom nakon koje se izdvaja uži izbor gradova kandidata. Konačni izbor će uslijediti devet mjeseci kasnije. Tada grad kojeg je izabrao panel zvanično potvrđuje Vijeće ministara EU.

Panel koji ocjenjuje gradove čini 13 nezavisnih stručnjaka iz područja kulture – šest imenuje Država članica, a sedam institucije EU.

Sadašnji članovi panela koje su imenovale institucije EU su:

Članovi koje je imenovala Evropska komisija: Suzana Žilič Fišer (Slovenija), profesorica i Šefica Odsjeka za medije i komunikacije na Univerzitetu u Mariboru i Generalna direktorica za Maribor – Evropski glavni grad kulture 2012; Ulrich Fuchs (Njemačka), Zamjenik umjetničkog direktora za Linz 2009 i Marseille-Provence 2013.

Članovi koje je imenovalo Vijeće: Anu Kivilo (Estonija), Izvršna direktorica Međunarodnog centra Arvo Pärt; Norbert Riedl (Austrija), Šef Odjela za kulturu Saveznog ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Austrije.

Članovi koje je imenovao Evropski parlament: Jordi Pardo (Španija), zadužen za kulturne projekte u području međunarodne kulture; Steve Green (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji ima opsežno iskustvo u području međunarodnih kulturnih odnosa i uloge kulture i jezika u društvu sa EUNIC-om (Evropska mreža nacionalnih kulturnih instituta) i Britanskim savjetom.

Članovi koje je imenovao Komitet regija: Elisabeth Vitouch (Austrija) koja predstavlja Komisiju za kulturu i obrazovanje Komiteta regija i član je vlade Grada Beča.

Nakon gradova Umeå (Švedska) i Riga (Latvija) ove godine, Mons (Belgija) i Plzen (Češka) će biti Evropski glavni gradovi kulture 2015. godine, Wrocław (Poljska) i Donastia San Sebastián (Španija) 2016. godine, Aarhus (Danska) i Paphos (Kipar) 2017. godine i Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) 2018. godine.

Za više informacija

Evropski glavni gradovi kulture
Evropska komisija: Kultura
Web stranica Androulle Vassiliou 

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Europa.ba