BiH se pridružila programu Horizon 2020

Pet zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Republika Moldavija osigurale su 1. jula puni pristup novom sedmogodišnjem programu Evropske unije za istraživanje i inovacije, pod nazivom Horizont 2020. Zajedno sa Robert-Jan Smitsom, generalnim direktorom za istraživanje i inovacije pri Evropskoj komisiji, ovih šest zemalja potpisale su u Briselu sporazume o pristupanju. Svih šest država sarađivale su sa Evropskom unijom u oblasti istraživanja i inovacija putem Sedmog okvirnog programa (FP7), a nastoje i dalje nadograđivati ta iskustva u okviru programa Horizont 2020.

“Sporazumi koji su danas potpisani dobri su za ove zemlje i dobri su za Evropsku uniju. Povećana saradnja u oblasti istraživanja i inovacija stvoriti će nove prilike za rast, konkurenciju i nova radna mjesta u svim našim ekonomijama. Pristupanje programu Horizont 2020 omogućiti će mobilnost izvrsnih naučnika, osnažiti nacionalne istraživačke sisteme, i pomoći zemljama da se integriraju u Evropski istraživački prostor.”, rekla je Komesarka Evropske unije za istraživanje, inovacije i nauku, g-đa. Máire Geoghegan-Quinn.

Da bi se iz programa Horizont 2020 dobio maksimum, svih šest zemalja treba da nadograđuju svoja iskustva iz FP7, i unapređuju nacionalne istraživačke i inovacijske kapacitete. Iako je učešće malih i srednjih preduzeća još uvijek ograničeno, broj malih preduzeća koja se uključuju u istraživanje i inovacije raste što predstavlja još jedan kvalitetan korak prema uspješnom učešću u programu Horizont 2020, imajući u vidu veći fokus programa na cjelokupan inovacijski lanac, od laboratorije do tržišta.

Europa.ba