EU će biti domaćin donatorske konferencije za poplavama pogođen Balkan

Evropska komisija će biti domaćin donatorske konferencije u Bruxellesu 16. jula kako bi mobilizirala dodatnu podršku Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon nedavnih poplava. Konferencija će se održati u suorganizaciji sa Francuskom i Slovenijom. Međunarodne zemlje donatori, međunarodne finansijske institucije, i glavne relevantne organizacije civilnog društva biti će pozvani. Cilj konferencije biti će prikupiti zaloge od donatora za oporavak ovih zemalja od nedavnih poplava. Evropska komisija, Francuska i Slovenija kao prioritet vide ekonomski oporavak obiju zemalja i obavezali su se osigurati znatan finansijski doprinos. Osim mobiliziranja međunarodne finansijsku podrške, donatorska konferencija će također pridonijeti pojačavanju saradnje tokom poplava i prirodnih katastrofa u regiji. Evropska komisija radi na pružanju dodatne podrške za dvije države za obnovu pogođenih područja koristeći svoje pretpristupne fondove (IPA) i, u slučaju Srbije, Fonda solidarnosti EU-a.

Evropska unija, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka, u okviru Zajedničke deklaracije potpisane u 2008., podržavaju proces Procjene potreba oporavka pružanjem resursa i tehničke podrške. Glavni zaključci u sažetku (http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/floods/index_en.htm) pokazuju da je ukupni ekonomski učinak katastrofe 3,98 milijardi KM. Većina je uticala na privatni sektor, porodice, mala, srednja i velika preduzeća, i poljoprivredne proizvođače, uključujući i nedefinirani broj ugroženih sektora stanovništva. Za Federaciju BiH, ukupni učinak (štete i gubici) su 2,03 milijardi KM, sa 1,89 milijarde KM za Republiku Srpsku i 57.89 miliona KM za Brčko Distrikt.

Procjena je obavljena za šest sektora i tri tematske grupe, čime su obuhvaćena djelimično ili potpuno uništena sredstva koja će morati da budu popravljena, zamijenjena ili obnovljena. Također, procijenjeni su povezani gubici koji uključuju gubitke u proizvodnji, prihodima, domaćinstvima i zapošljavanju, kao i smanjen pristup uslugama i robama, povećanje troškova za društvo i vlasti, te izmijenjeni rizik.

Visoki dužnosnici EU-a posjetili su BiH i gradove koji su najviše pogođeni najgorim poplavama ikad zabilježenih u zemlji. 21.-22. maja, komesarka EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije, gđa Kristalina Georgieva, posjetila je BiH i iz prve ruke vidjela učinak razornih poplava u zemlji. 23. juna, direktor zadužen za Bosnu i Hercegovinu Generalnoj direkciji Evropske komisije, Jean-Eric Paquet, posjetio je Šamac kako bi razgovarao o situaciji u ovoj opštini. Dana 27. maja, Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Christian Danielson, u pratnji glavnog koordinatora EU-a za Procjenu potreba oporavka , Ricardo Zapata Marti, posjetio je Doboj koji je bio jedan od gradova koje su najviše pogođeni poplavama.

Lista donacija dostupna putem stranice iznad odražava donacije sa Donatorske konferencije održane 16.7.2014. godine. Tačni i ažurirani podaci o donacijama se mogu naći u bazi podataka koju održava Ministarstvo financija i trezora BiH, na stranici www.donormapping.ba.

Europa.ba