Albaniji status kandidata za EU

Na sastanku Vijeća za opšte poslove, koji se održao 24. juna u Luksemburgu, šefovi diplomatija EU usaglasili su se – na osnovu preporuka Evropske komisije da Albaniji dodijele status kandidata za EU.

Komesar Štefan Füle je pozdravio odluku i rekao da je Albanija jedan korak bliže Evropskoj uniji, još jedan važan korak na putu prema EU je postignut.

Dodao je da je status kandidata logična posljedica reformskih napora Albanije. Izvještaj od početka ovog mjeseca i odluka ministara je priznanje od strane EU naporima i napretku Albanije na njenom putu ka priključenju.

“U isto vrijeme to treba shvatiti kao poticaj da se nastavi s postojećim reformama i krene na nove reforme potrebne za pripremu Albanije za kasniji početak pregovora o pristupanju. Dopustite mi samo da podsjetim kako je tokom posljednjih nekoliko mjeseci Albanija pokazala konkretne akcije i stalnu političku volju da nastavi proces reformi vezanih za EU. Albanska vlada je nastavila provoditi i konsolidirati reformske mjere u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala “, zaključio je.

Zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, Albaniji je, 2003. godine, priznat status potencijalnog kandidata za punopravno članstvo u EU. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) stupio je na snagu 1. aprila 2009. U istom mjesecu, Albanija podnosi svoju prijavu za članstvo u Uniji. U oktobru 2013, Komisija preporučuje da se Albaniji dodijeli status kandidata. U svom izvještaju Vijeću iz juna 2014, Komisija ponovno potvrđuje svoju preporuku.

Evropska komisija će nastaviti da blisko radi sa Albanijom kako bi podržala njene reforme i pripremila je za sljedeći korak u procesu integracija, preciznije za otvaranje pregovora o pristupanju. Otvaranje tih pregovora zavisi od daljih konkretnih i održivih reformi u Albaniji, a neophodna je i saglasnost svih Država članica Evropske unije.

Europa.ba