Energija: Komisija odobrilia 750 miliona eura za infrastrukturne projekte

Prvi konkurs u okviru Instrumenta za povezivanje Evrope, namijenjenog financiranju transevropskih energetskih infrastrukturnih projekata je otvoren. Na raspolaganju je 750 miliona eura za prioritetne projekte, posebno one vezane uz plin i električnu energiju.

Ovi će se projekti baviti sigurnosti opskrbe i pomoći okončanja energetske izolacije nekih država članica EU. Također će doprinijeti stvaranju panevropskog unutarnjeg tržišta energije i integraciji obnovljivih izvora energije u mrežu. Sredstva EU-a pospješit će ulaganja u prekogranične projekte, kojih nedostaje privlačenjem neophodnog privatnog i javnog kapitala.

“Ovo je ključni korak. Ovako velik iznos financijske podrške EU napraviti će razliku. Sadašnja kriza u Ukrajini ističe važnost nadogradnje energetske infrastrukture i izgradnje veze između država članica koja nedostaje kako bi se poboljšala energetska sigurnost u EU. U cjelini države članice mogu pomoći jedni drugima sa energetskim zalihama samo ako su dobro povezane. Štoviše, poboljšanje energetske infrastrukture je preduslov dovršetka unutarnjeg energetskog tržišta za dobrobit potrošača i preduzeća u EU”, rekao je evropski komesar za energiju Günther Oettinger. Pod Povezivanjem evropskih postrojenja, ukupno 5,85 milijardi eura namijenjeno je transevropskoj energetskoj infrastrukturi za period 2014-2020.

Europa.ba