Dan Evrope obilježen u Bosni i Hercegovini

Delegacija Evropske unije u BiH i EU info centar obilježili su 9. maj – Dan Evrope sportskim i kulturnim događajima u cijeloj zemlji.

Tokom Evropske sedmice, od 5. do 10. maja 2014. košarkaški turniri održani su u Mostaru, Tuzli i Banja Luci, dok je u Sarajevu više od 300 učenika imalo priliku vidjeti prvi BiH mjuzikl za djecu i odrasle.

Glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie rekao je kako je cilj ovih događaja približiti Evropsku uniju ljudima u BiH i učiniti ih dijelom međunarodne proslave Dana Europe. „Uključivanjem mladih ljudi, također naglašavamo važnost budućnosti u miru i prosperiteta za njih. Glavna poruka EU sedmice je da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu da postane članica Evropske unije, te kako je EU tu da pomogne zemlji da bi se to postiglo,” rekao je.

Događanja su započela 6. maja turnirom “Mostar Euro Basket Cup”. Mješovite ekipe djevojaka i mladića iz osam mostarskih srednjih škola takmičile su se za pehar.
Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH dr. Renzo Daviddi, otvorio je turnir naglasivši važnost Dana Evrope i posvećenost EU Bosni i Hercegovini. “Dan Evrope najvažniji je datum u istoriji Evropske unije, to je datum koji je donio mir i prosperitet zemljama članicama, te je pomogao poboljšati živote građana EU. Želimo da BiH bude dio toga”, kazao je.
Događaju su također prisustvovali i predstavnici gradske uprave.

Košarkaški turnir nastavljen je u Tuzli 7. maja takmičenjem ekipa dječaka i djevojčica iz tuzlanskih osnovnih škola. Turnir je također otvorio dr. Daviddi zajedno sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem.
Turnir je završen u Banja Luci, 8. maja. Šef ureda Delegacije EU u Banja Luci, Giulio Zanni, zajedno sa savjetnicom gradonačelnika Banja Luke za društvene djelatnosti, Ljiljanom Radovanović, otvorio je događaj.
“Evropska unija posebno pomaže mladima stvaranjem boljih uvjeta za obrazovanje i razvoj u različitim područjima poput, umjetnosti, kulture i sporta“, rekao je Zanni.

Na Dan Evrope, u petak 9. maja, ambasador Peter Sorensen se pridružio više od 300 djece iz deset osnovnih škola i organizacija i pogledao prvi BiH mjuzikl za djecu i odrasle “DJ šampinjon – Vrh svijeta” u Sarajevu. Izjavio je: “Danas je rođendan Evropske unije i na ovaj poseban dan smo željeli da vas počastimo ovim izuzetnim mjuziklom“.Proslavi se također pridružio i načelnik općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo.

Ambasador Sorensen također se pridružio EU Sajmu u Doboju koji je organizovao NVO EUROPLUS 7. maja dok se dr. Daviddi obratio takmičarima kviza “Šta osobe sa umanjenim sposobnostima znaju o EU?” kojeg je organizovao NVO Altruist SVJETLO 8. maja u Sarajevu.

Europa.ba