Zajednička deklaracija T. Jaglanda, gen. sekretara Savjeta Evrope i C. Ashton, visoke predstavnice EU za spolj. poslove i bezbj. politiku, povodom evropskog i svjetskog Dana borbe protiv smrtne kazne

Danas, povodom evropskog i svjetskog Dana borbe protiv smrtne kazne, Savjet Evrope i Evropska unija naglašavaju svoje snažno protivljenje primjeni smrtne kazne. I dalje ističu, u svakoj prilici, nehumanu i surovu prirodu ove nepotrebne kazne i činjenicu da njena primjena ne dovodi do suzbijanja kriminaliteta. Iako smo ohrabreni sve većim kretanjima ka ukidanju smrtne kazne širom svijeta, njeno ponovno uvođenje i kršenja moratorijuma, nekoliko decenija nakon njegovog uvođenja u raznim dijelovima svijeta, jasno ukazuju na neophodnost našeg dugogodišnjeg djelovanja protiv smrtne kazne, i u Evropi i u svijetu. Glasovi u korist smrtne kazne u nekim segmentima društva, između ostalog i na našem kontinentu, govore da postoji kontinuirana potreba da se kaže zašto je smrtna kazna suprotna pravu na život i ljudskom dostojanstvu.
 
Na osnovu činjenice da na njihovoj teritoriji u proteklih petnaest godina nije izvršena nijedna smrtna kazna, Evropska unija i Savjet Evrope dijele zajednički opšti cilj, a to je konsolidovanje ukidanja kazne u okviru i izvan svojih granica. Protokoli 6. i 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i član 2.2. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije, koji danas obavezuje Evropsku uniju, pozivaju na ukidanje smrtne kazne. U tom kontekstu, apelujemo na sve evropske države koje još uvijek de iure nisu ukinule smrtnu kaznu u svim slučajevima – da to učine ratifikacijom relevantnih protokola Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Savjet Evrope i Evropska unija sa željem konstatuju kontinuranu primjenu smrtne kazne u Bjelorusiji, jedinoj zemlji u Evropi u kojoj je još uvijek na snazi. Apelujemo na vlasti Bjelorusije da preispitaju i istraže sve raspoložive mogućnosti uvođenja moratorijuma na izvršenje smrtne kazne kao prvog koraka ka njenom ukidanju.
 
Pozdravljamo izvanredne napore regionalnog saveza koji su uspješno doveli do usvajanja, do tada neviđenim brojem glasova, Rezolucije Generalne skupštine UN o moratorijumu na izvršenje smrtne kazne u decembru 2012 godine.
 
Naglašavamo simboličan i suštinski značaj Petog svjetskog kongresa održanog u Madridu, od 12. do 15. juna 2013. godine, i čestitamo organizatorima, četiri evropske zemlje koje su bile glavni sponzori i ostalim evropskim zemljama koje su dale svoj doprinos ovom događaju. Intenzivno i široko učešće na Kongresu jasno pokazuje globalnu tendenciju protiv smrtne kazne. Savjet Evrope i Evropska unija nastaviće da rade u tijesnoj saradnji sa svim sagovornicima, vladama i civilnim društvom sa ciljem razvoja sinergije ka univerzalnom ukidanju ove kazne.

Zemlje sa statusom kandidata: Turska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija*, Crna Gora*, Island+, i Srbija*, zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja i zemlje sa statusom potencijalnog kandidata: Albanija i Bosna i Hercegovina, i zemlje EFTA-e: Lihtenštajn i Norveška,  članice Evropske ekonomske zone, kao i Ukrajina i Republika Moldavija pridružuju se ovoj izjavi.

* Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija su još uvijek u procesu stabilizacije i pridruživanja.
+ Island je članica EFTA-e i Evropske ekonomske zone.

Europa.ba